Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2022 16:45
Čas čtení 1:01
Barbora Volfová TASR

FOTO: Záplavy v Indii a Bangladéši připravily o život desítky lidí, pod vodou jsou miliony domů

FOTO: Záplavy v Indii a Bangladéši připravily o život desítky lidí, pod vodou jsou miliony domů
Zdroj: TASR/AP
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Povodně pravidelně ohrožují miliony lidí v Bangladéši, ale podle odborníků zvyšuje klimatická změna jejich četnost, prudkost a nepředvídatelnost.

Nejméně 41 lidí podle deníku The Guardian a agentury TASR zahynulo v Bangladéši a Indii při monzunových deštích, které vyvolaly ničivé povodně. Miliony dalších obyvatel musely v zaplavených oblastech odejít z domovů, uvedli v sobotu místní představitelé. 


V Bangladéši zabily blesky během bouří od pátečního odpoledne nejméně 21 lidí včetně tří dětí a další čtyři lidé přišli o život při sesuvech půdy, vyplývá z vyjádření policejních představitelů.

Doporučeno
FOTO: Až 50 stupňů ve stínu. Indii trápí extrémní teploty FOTO: Až 50 stupňů ve stínu. Indii trápí extrémní teploty 20. května 2022 12:00
Guváhátí – Muži stojí na zaplavené ulici po prudkém dešti ve městě Guváhátí v indickém státě Ásám. 16. června 2022.Guváhátí – Chlapci tlačí skútr zaplavenou ulicí po prudkém dešti ve městě Guváhátí v indickém státě Ásám. 16. června 2022.Guváhátí – Žena s dítětem v náručí se brodí zaplavenou ulicí po prudkém dešti ve městě Guváhátí v indickém státě Ásám. 16. června 2022.Záplavy v Indii
Zobrazit galerii
(8)

Oběti jsou hlášeny z více částí země, v níž neutuchající deště za uplynulý týden zaplavily velká území zejména na severovýchodě. S evakuacemi pomáhají vojáci a obyvatelé celých vesnic, které se ocitly pod vodou během pouhých několika hodin. Bezpečná útočiště byla zřízena ve školách.


Situace se v sobotu dopoledne zhoršila a podle vedení regionu Silét na severovýchodě byly od světa odříznuty více než čtyři miliony lidí, přičemž téměř celá tato administrativní oblast se ocitla bez elektřiny. Ve městě Silét si záplavy vynutily uzavření třetího největšího bangladéšského letiště.

Doporučeno
Kde se koupat: Vodní nádrž Záskalská je ukrytá v krásné brdské přírodě Kde se koupat: Vodní nádrž Záskalská je ukrytá v krásné brdské přírodě 18. června 2022 7:00

Nejméně 16 obětí na životech hlásili od čtvrtka v indickém státě Méghálaj, kde došlo k sesuvům půdy a zaplavení cest. V sousedním státě Ásám postihly povodně po pěti dnech nepřetržitých lijáků více než 1,8 milionu lidí. Meteorologové očekávají v příštích dvou dnech nadále silné deště v Bangladéši i výše proti proudu řek na severovýchodě Indie.


Povodně pravidelně ohrožují miliony lidí v nízko položeném Bangladéši, ale podle odborníků zvyšuje klimatická změna jejich četnost, prudkost a nepředvídatelnost. Oblast Silét se před letošními dešti vzpamatovávala z nejhorších povodní za téměř dvě desetiletí, při kterých koncem května zemřelo nejméně deset lidí a které postihly celkem asi čtyři miliony obyvatel.

Domů
Sdílet
Diskuse