Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2022 9:42
Čas čtení 0:45
Ivan Koribanič

Až 50 % hráčů bylo během EURO 2020 a Afrického poháru národů terčem nenávistných projevů

Až 50 % hráčů bylo během EURO 2020 a Afrického poháru národů terčem nenávistných projevů
Zdroj: Getty Images
SPORT FIFA FOTBAL
Uložit Uložené

Mezi hráče, kterým se na sociálních sítích lidé vysmívali nejvíce, patřili fotbalisté tmavé pleti, jež neproměnili penalty ve finále EURO.

FIFA spolu s hráčskou unií Fifpro sledovaly 400 tisíc příspěvků na sociálních sítích během semifinále a finále EURO 2020 a letošního Afrického poháru národů, píše BBC. Cílem bylo identifikovat lidi, kteří šíří urážlivé příspěvky vůči hráčům. Studie zjistila, že více než 50 % hráčů bylo cílem nenávistných projevů.

Mezi hráče, kterým se přispěvatelé vysmívali nejvíce, patřili fotbalisté tmavé pleti, jež neproměnili penalty ve finále EURO. Konkrétně Angličané Marcus Rashford a Bukayo Saka.

Anketa:
Měly by být internetové diskuze přísněji moderované?
Ano, rasismus nemá ve sportu a ve společnosti co dělat.
Ne, každý by měl rozhodovat za sebe, co uveřejní.
Ano, rasismus nemá ve sportu a ve společnosti co dělat.
60 %
Ne, každý by měl rozhodovat za sebe, co uveřejní.
40 %

„Naší povinností je chránit fotbal. Což začíná u hráčů, kteří nám všem přinášejí radost ze svých výkonů na hřišti,“ řekl prezident FIFA Gianni Infantino.

Ten dále dodal, že se rozvíjí „trend“, kdy je určité procento příspěvků na sociálních sítích směřujících k hráčům, trenérům či funkcionářům nepřijatelné. „Jakákoli forma diskriminace nemá ve fotbale místo,“ uzavřel Infantino.

Jedním z dalších zjištění studie je, že nenávistné projevy pocházejí většinou z domovských zemí hráčů. Až 40 % z nenávistných projevů na sociálních sítích tvořily homofobní názory a 38 % bylo rasistických.

FIFA spolu s Fifpro má spustit „službu moderování turnaje“, což znamená, že komentáře a příspěvky na sociálních sítích budou kontrolovány. Po identifikaci nenávistného projevu bude cílem zabránit tomu, aby komentář viděl příjemce nebo jeho sledovatelé.

Domů
Sdílet
Diskuse