Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2022 16:29
Čas čtení 1:13
Martin Adam Pavlík TASR

V bratislavské Nemocnici Ružinov vyoperovali pacientovi nesprávné oko. Přišel tak o obě oči

V bratislavské Nemocnici Ružinov vyoperovali pacientovi nesprávné oko. Přišel tak o obě oči
Zdroj: Pexels/Samer Daboul
ZAJÍMAVOSTI SLOVENSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nemocnice poskytla pacientovi a jeho rodině plnou pomoc při zmírnění následků zdravotního, psychologického i sociálního charakteru.

V bratislavské Nemocnici Ružinov vyoperovali pacientovi nesprávné oko. V důsledku toho přišel o obě oči. Lékařka, která operaci vedla, už s pacienty nepracuje. V nemocnici přijali několik opatření. K případu dostal podnět i Úřad pro dohled nad zdravotní péčí (ÚDZS), který podobný incident dosud v nemocnici nezaznamenal.

Doporučeno
Na teambuildingu kráčeli po žhavých uhlících. 13 lidí skončilo v nemocnici Na teambuildingu kráčeli po žhavých uhlících. 13 lidí skončilo v nemocnici 15. června 2022 22:39

„Nemocnice poskytla pacientovi a jeho rodině plnou pomoc při zmírnění následků, a to zdravotnického, psychologického i sociálního charakteru. Velmi citlivě vnímáme tuto tragickou událost, samozřejmě s dotyčnými komunikujeme a budeme nápomocni ve všech směrech,“ řekla Eva Kliská, mluvčí Univerzitní nemocnice Bratislava, pod kterou zařízení spadá. Vzniklé situace jim je podle jejích slov nesmírně líto.

lekár, operácia
Zdroj: Unsplash/Jafar Ahmed/na voľné použitie

Potvrdila, že lékařka už práci na lůžkovém oddělení, ambulanci a operačních sálech oftalmologické kliniky nevykonává. Podle informací TASR operaci vedla uznávaná oftalmologická autorita. Nemocnice po incidentu proškolila personál oční kliniky v předoperační přípravě.


„Na operačním sále se důsledně provádí management protokolu bezpečné operace s následným dodržováním pravidel pooperační péče,“ dodala mluvčí. Vytvořila se podle ní také pracovní skupina a do protokolu se zapracovaly nové poznatky. Bližší informace vzhledem k probíhajícímu šetření a citlivosti případu nemocnice neposkytla.

oko, oči, zrenička
Zdroj: Daniil Kuželev, Unsplash

Ministerstvo zdravotnictví SR událost nekomentovalo. „Podnětem se zabývá Úřad pro dohled nad zdravotní péčí, v jehož kompetenci je prověřování, zda byla poskytnuta zdravotní péče správně. Dokud nebudou k dispozici závěry, ministerstvo zdravotnictví se nebude k případu vyjadřovat,“ konstatoval pro TASR resort.


ÚDZS pro TASR potvrdil, že k případu dostal podnět. Ozřejmil, že v rámci výkonu dohledu se posuzuje postup nemocnice, a ne konkrétního zdravotnického pracovníka. Na ukončení šetření má úřad devět měsíců, lhůta může být maximálně o tři měsíce prodloužena.


V případě zjištění pochybení při poskytnutí zdravotní péče může ÚDZS uložit povinnost přijmout opatření k odstranění nedostatků. Může také poskytovateli zdravotní péče uložit pokutu, případně zákaz výkonu zdravotnického povolání nejvýše na jeden rok. „Pokud je poskytovatelem zdravotní péče právnická osoba, můžeme zákaz výkonu zdravotnického povolání uložit jejímu odbornému zástupci,“ přiblížil úřad.

Zpět
Sdílet
Diskuse