Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2022 17:47
Čas čtení 1:08
Adéla Ježková

Čínská policie zachránila 386 psů mířících na „festival“ psího masa

Čínská policie zachránila 386 psů mířících na „festival“ psího masa
Zdroj: Flickr/Animals Asia/volně k užití
NEWS ČÍNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Čínská policie zadržela nákladní auto, které vezlo 386 psů na porážku během každoročního „festivalu“ pojídání psího masa.

Aktivisté uvedli, že „kamion z pekla“ převážel 386 psů ve stísněných podmínkách do jihočínského města Jü-lin, kde se každoročně koná takzvaný „festival“ psího masa navzdory snahám o jeho zákaz. Záběry z místa ukázaly, že psi byli namačkáni v drátěných klecích. Informoval o tom server The Guardian.

Podle aktivistů měli všichni psi viditelné známky onemocnění a zranění. Jednalo se o směsici plemen, a někteří z nich měli dokonce stále obojek, což naznačuje, že se mohlo jednat o kradená zvířata.

„Pravděpodobně byli v náklaďáku několik dní, dehydrovaní a hladoví, mnozí z nich měli viditelné známky zranění a nemocí. Viděli jsme jejich zkamenělé tváře, které vykukovaly z klecí, a věděli jsme, že ti psi míří přímo na jatka v Jü-linu, kde by je utloukli k smrti,“ řekl pro Independent jeden z aktivistů Lin Xiong. Po víkendovém zásahu policie byli psi posláni do karantény a obchodníci podepsali dohodu, že se vzdávají vlastnictví zvířat.

Aktivisté také zveřejnili záběry pořízené 18. června na „festivalu“, kde jsou vidět stánky s psími a kočičími mršinami. Akce se koná každoročně mezi 21. a 30. červnem u příležitosti letního slunovratu, a přestože se v posledních letech stala předmětem mezinárodního pobouření, městská vláda v Jü-linu opakovaně uvedla, že ji nemůže zastavit, protože podle ní neexistuje jako oficiální událost. Čínské ministerstvo zemědělství a venkova přitom v roce 2020 uvedlo, že psi nejsou hospodářská zvířata určená k jídlu, ale spíše společníci.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Podle průzkumů veřejného mínění spotřeba psího masa v Číně klesá, protože rostou obavy o dobré životní podmínky zvířat. Přibližně 72 % obyvatel Jü-linu uvedlo, že psí maso pravidelně nejí, a to navzdory popularitě „festivalu“.

Domů
Sdílet
Diskuse