Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2022 9:37
Čas čtení 1:08
Adéla Ježková

Z Česka byl vidět jasný bolid, který rozzářil nebe. Kousky zřejmě dopadly na zemský povrch

NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

I když většina původní hmoty shořela v atmosféře, je velmi pravděpodobné, že řada meteoritů dopadla až na zemský povrch.

V pátek krátce po druhé hodině ranní ozářil území především Rakouska, Slovinska, ale i České republiky velmi jasný meteor – bolid. Na území Česka, Slovenska, Maďarska a nad severní částí Rakouska bylo jasno, a bolid tak upoutal pozornost náhodných svědků.

Tento velmi vzácný přírodní úkaz se navíc podařilo zaznamenat speciálními přístroji celkem na sedmnácti stanicích v rámci tzv. Evropské bolidové sítě, jejíž centrum je v Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově.

„Díky těmto fotografickým a video záznamům bylo možné velmi rychle a i podrobně a přesně popsat jak atmosférickou dráhu bolidu, tak i jeho předsrážkovou dráhu ve Sluneční soustavě. Kromě toho jsme také určili oblast, kde by měly zbytky původního meziplanetárního tělesa (meteoroidu), tedy meteority, na zemském povrchu ležet,“ uvedli ve zprávě zástupci Astronomického ústavu AV ČR.

meteorit bolid
Zdroj: Astronomický ústav AV ČR

Podle astronomů se jednalo o kamenný meteorit běžného složení o hmotnosti přibližně 120 kilogramů, který začal svítit již ve výšce 90 kilometrů. Těleso se ve dvě hodiny ráno pohybovalo rychlostí lehce přes 18 kilometrů za sekundu, celou světelnou dráhu dlouhou 82,5 kilometru uletělo za 5,5 sekundy. Maximální jasnosti dosáhl bolid ve výrazném výbuchu ve výšce 27 kilometrů nad zemí, kdy chvíli zářil desetkrát více než Měsíc v úplňku, přičemž v této fázi také nejvíce brzdil a rozpadal se.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

„Největší úlomek pak pohasl ve výšce pouhých 17 kilometrů nad zemí nedaleko korutanského městečka Griffen a jen asi 5 kilometrů severně od řeky Drávy. I když převážná většina původní hmoty shořela v atmosféře, je velmi pravděpodobné, že řada meteoritů dopadla až na zemský povrch,“ dodali astronomové s tím, že ty největší mohou vážit až několik kilogramů a podle předběžných výpočtů by se měly nacházet v údolí řeky Drávy poblíž obce Eis. Menší meteority by měly ležet v kopcích dále na sever. 

Mapa vypočtené pádové oblasti meteoritů (bílý pás).
Mapa vypočtené pádové oblasti meteoritů (bílý pás). Zdroj: Astronomický ústav AV ČR, podkladová mapa: Google Earth
Domů
Sdílet
Diskuse