Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2022 17:17
Čas čtení 1:45
Ilona Hobzová

Miloš Zeman podal podnět k prověření možné sabotáže během svého onemocnění

Miloš Zeman podal podnět k prověření možné sabotáže během svého onemocnění
Zdroj: Twitter/Jiří Ovčáček
NEWS MILOŠ ZEMAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Žádost předal ministru spravedlnosti.

Prezident Miloš Zeman předal ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi podnět k prověření skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu sabotáže. K té podle něj mělo dojít v souvislosti s jeho onemocněním od září až do listopadu 2021. Upozornil na to, že byl v té době nucen čelit pokusu o zbavení svých pravomocí. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček o tom informoval na oficiálních stránkách Hradu.

Hrad ze sabotáže viní lékaře, senátory i akademickou obec

„Od samého počátku se jednalo o lživé informace o skutečném zdravotním stavu prezidenta republiky, jež v konečném důsledku iniciovaly proces, který by nejvýznamnějšího reprezentanta suverénu lidu měl zbavit jeho ústavních pravomocí, čímž mělo dojít k poškození ústavního zřízení České republiky, a to za zneužití postavení osob z řad lékařů, některých senátorů, a dokonce i akademické obce,“ uvedl Ovčáček.

Zeman je podle něj přesvědčen, že příslušné šetření orgánů činných v trestním řízení bude vedeno stejně důsledně jako při objasňování a vyvrácení křivých obvinění z neposkytnutí pomoci a přisvojení pravomoci úřadu. Prezident se k podání podnětu rozhodl proto, aby v budoucnu nedocházelo k zásahu do ústavních pravomocí přímo voleného prezidenta republiky.

Pavel Blažek už potvrdil, že podnět přijal a postoupí ho příslušným orgánům. Už na začátku června uvedl Zemanův advokát Marek Nespala, že Hrad je připraven podat trestní oznámení na osoby podporující aktivaci článku 66. Žaloba by měla směřovat na okruh lidí, který o aktivaci mluvil nejvíce. Specifikován ale nebyl. Do skupiny měli patřit například předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další senátoři jako Pavel Fischer (NEZ) nebo Václav Láska (SEN21).

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Poslední jmenovaný se k podání podnětu vyjádřil na Twitteru: „Přiznávám se! Skutečně jsem chtěl prezidenta v době jeho hospitalizace zbavit pravomocí dle čl. 66. Za mě výkon ústavních pravomocí (spíš povinností), podle prezidenta sabotáž. Ale neupírám komukoli oznamovat cokoli nebo (v případě advokáta Nespaly) dělat ze sebe veřejně blbce.“

O aktivaci článku 66 Ústavy, který by prezidentovy pravomoce přenesl na předsedu Poslanecké sněmovny a vlády, se uvažovalo v říjnu a listopadu roku 2021, kdy byl prezident Zeman těsně po volbách do Poslanecké sněmovny hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Ošetřující lékař Miroslav Zavoral uvedl, že Zeman není schopen vykonávat úřad, což na půdě Senátu přednesl Vystrčil.

Domů
Sdílet
Diskuse