Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2022 9:30
Čas čtení 13:29
Dominik Vetrák

Tom Cruise: Kontroverzní scientolog, poslední akční hrdina Hollywoodu a úžasný herec, který navždy změnil akční žánr

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

I feel the need, the need for speed!

Tom Cruise oslavil 3. července své 60. narozeniny. Hollywoodští herci v tomto věku už obvykle hrají v dramatech, respektive za sebe nechají zaskakovat kaskadéry. Tom Cruise v tomto věku skáče na motorce z útesu a létá v helikoptérách v kaskadérských kouscích, které by většina lidí považovala za sebevražedné.

Doporučeno
Thor: Láska jako hrom v potitulkové scéně odhalil, se kterým slavným bohem bude bojovat příště. Co překvapivého se ještě stalo? Thor: Láska jako hrom v potitulkové scéně odhalil, se kterým slavným bohem bude bojovat příště. Co překvapivého se ještě stalo? 8. července 2022 12:30

Cruise během natáčení svých filmů několikrát riskoval život a nevyhnul se ani zraněním. Známý je však nejen díky bohaté filmové kariéře a oslavným ódám od svých kolegů na to, jaký je perfekcionista a neuvěřitelně soustředěný pracant, ale také pro své kontroverzní výroky a chování. Cruise je totiž členem scientologické církve, jejíž představitele obvinili různí lidé a organizace ze zločinů.

Tom Cruise
Zdroj: Jamie McCarthy/Staff/Getty Images North America

V tomto článku ti představíme život věčně usměvavého a milovaného herce, za kterým se skrývají deprimující tajemství a kontroverzní myšlenky. Pokud máš rád naše profily herců a jiných slavných osobností, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+, díky čemuž budeme moci jít ještě více do hloubky.

Doporučeno
Tyto filmy chce vidět každý. Podíváme se na ně ještě letos a jen v kinech Tyto filmy chce vidět každý. Podíváme se na ně ještě letos a jen v kinech 18. července 2022 14:30

Před 20 lety poskytl Tom Cruise rozhovor magazínu Parade, ve kterém mluvil i o svém dospívání. Měl tři mladší sestry, o které se starala zejména jeho matka. Jeho otec nedokázal rodinu zajistit, a když se naštval nebo mu něco nevyšlo, odnesli to lidé kolem.

„Můj otec byl ten typ osoby, které když něco nevyšlo, kopl do tebe. Šikanoval ostatní a byl zbabělec.“

Ve zmíněném rozhovoru pro magazín Parade herec prozradil i to, že byl šikanovaný kvůli své dyslexii. Lépe se údajně naučil číst až v dospělosti, a to díky scientologům. Odborníci na dyslexii však Cruisova tvrzení považují za nesmysl. Odborník na dyslexii o tom řekl: „Nevím o žádném výzkumu, který by podporoval učení scientologické církve jako účinnou formu zásahu proti dyslexii.“

Kromě dyslexie si Cruise stále dobírali jako nováčka, protože se s rodinou často stěhovali a on měnil školy. Cruisova rodina navíc nebyla bohatá, a tak nosil obnošené oblečení.

Ako sa natáčal film Top Gun: Maverick
Zdroj: Paramount Pictures

Pracovat začal už v osmi letech, kdy například sekal trávníky. Podstatná část z jeho výdělku skončila v kasách kin. Cruise miloval filmy už v útlém věku a láska k nim ho drží celý život. Nakonec, jak sám prozradil, hercem chtěl být už od svých čtyř let.

Je o něm známo, že je velkým milovníkem kinematografie s širokými znalostmi o Hollywoodu a legendárních filmech. Cruise se v mládí hlásil i do katolické školy, ale později odešel, protože se údajně nedokázal řídit omezeními takového života. Jeden z Cruisových kámošů však tvrdil, že je vyhodili, protože kradli alkohol. Sám Cruise řekl, že nikdy nechtěl být knězem.

Když bylo Tomovi 12 let, jeho matka se odstěhovala od otce, vzala s sebou děti a požádala o rozvod. Cruise se s otcem odmítal setkávat a znovu spolu hovořili až těsně před otcovou smrtí v roce 1984, kdy byla Cruisova hollywoodská kariéra v plném proudu.

Vztah Toma s otcem poznamenal také jeho herecký výkon ve snímku Magnolia. Ve filmu se postava, kterou ztvárňuje, smíří se svým otcem až u jeho smrtelné postele. Něco podobného se stalo i samotnému Tomu Cruisovi, který svého otce viděl po deseti letech právě tehdy, když umíral. Cruise za tuto roli nominovali i na Oscara, nakonec ho však nezískal.

Tom Cruise
Zdroj: New Line Cinema

Cruise začal kolem scientologie kroužit v 80. letech a údajně se k této kontroverzní církvi přidal během manželství se svou první ženou Mimi Rogers, se kterou byl ženatý v letech 1987–1990. Scientologové věří, že lidé jsou spirituální bytosti, které ovládají svůj vlastní osud. Diagnózy psychiatrů vnímají jako omyl, s čímž se Cruise ztotožňuje.

Potvrdil to i v rozhovoru z roku 2005, kdy promoval sci-fi snímek War of the Worlds od režiséra Stevena Spielberga. Nevěřil a nerespektoval psychiatry ještě předtím, než se stal scientologem. Otevřeně řekl, že by psychiatrii zakázal.

Tom se ke scientologii otevřeně hlásí už dlouho a hájil ji i v rozhovoru s Peterem Overtonem, ve kterém tvrdil, že lidé mají o scientologii mylné představy a prý to není žádný kult. V obou zmiňovaných rozhovorech je vidět, že jakmile přijde řeč na scientologii, Tom zvážní a je mnohem zanícenější a také pasivně agresivnější než u jiných témat.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 117418 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co je scientologie a jak ovlivnila Cruisův život a vztahy s rodinou.
  • Jak se Cruise hádal s moderátory, kteří se opovážili kritizovat scientologii.
  • Které filmy jsou jeho nejlepší a jak revolučně natáčel Top Gun: Maverick.
  • Kterou jednoduchou scénu musel natáčet 95krát.
  • Který film natáčel neuvěřitelných 15 měsíců, což je zároveň světový rekord.
  • Jaký má v Hollywoodu vliv a zda dokáže přesvědčit studia o natáčení filmů a svých požadavcích.
  • Co udělal s bezpečnostním analytikem a s pojišťovnou, kteří mu odmítali povolit natočení šílené akční scény v Mission: Impossible.
Domů
Sdílet
Diskuse