Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. července 2022 12:30
Čas čtení 5:28
Dominik Vetrák

Thor: Láska jako hrom v potitulkové scéně odhalil, se kterým slavným bohem bude bojovat příště. Co překvapivého se ještě stalo?

FILMY A SERIÁLY CHRIS HEMSWORTH MARVEL
Uložit Uložené

Vysvětlujeme vše, co se stalo v Thor: Love and Thunder a jaký to bude mít vliv na svět Marvelu.

Thor: Love and Thunder je 29. marvelovský film v rámci světa Marvel Cinematic Universe (propojený svět filmů a seriálů od Marvelu). Studio Marvel i nadále pokračuje v rozšiřování svého komiksového univerza, a to jak v seriálech, tak v celovečerních filmech. V tom posledním představilo hned několik nových postav, jako jsou například Gorr, Zeus, Mighty Thor a spousta dalších.

Pokud jsi snímek neviděl a chceš se nechat v kině překvapit, dál nečti. V tomto článku budeme vysvětlovat identitu některých postav, význam potitulkových scén a propojení filmu s komiksy, díky čemuž můžeme odhadnout, co nás bude v budoucnosti čekat. 

Svět Marvelu, potitulkové scény ve filmech a významy seriálů vysvětlujeme pravidelně. Pokud se ti líbí naše přehledy marvelovek, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+, díky čemuž budeme vědět, že má naše práce cenu. 

Thor se vrátí

V první řadě nás těší, že Thor neskončil a uvidíme ho minimálně ještě jednou. Na konci filmu nám tvůrci oznámili, že se vrátí, ale nemusí jít o další sólový film. Může jít o týmovku s jinými postavami, respektive další film s hrdiny Avengers.

Doporučeno
10 věcí, které musí Marvel změnit v roce 2024, abychom si ho zase zamilovali 10 věcí, které musí Marvel změnit v roce 2024, abychom si ho zase zamilovali 8. ledna 2024 12:00

Tak velké a důležité postavy zpravidla neumírají v sólových filmech, protože by tvůrci nemohli ukázat, jak se s nimi loučí ostatní členové týmu Avengers. Pokud tedy vznikne Thor 5, s velkou pravděpodobností nepůjde o jeho poslední film.

Thor Love and thunder
Zdroj: Marvel Studios

Na druhé straně Thor v týmu Avengers už ani nemá moc kamarádů. V tomto filmu si koneckonců vůbec nevzpomněl, že by mu nějaký Avenger vůbec mohl pomoci. Chápeme ale, že to je spíše problém většiny marvelovek, ve kterých se Avengers nesetkávají a nečelí problémům společně, protože je to nereálné, neboť by v každém filmu muselo být hned několik členů Avengers.  

O čem je druhá potitulková scéna a jaká je budoucnost Mighty Thora?

Thorovi v budoucnosti nepomůže ani Mighty Thor, tedy Thorova láska Jane Foster. Ta zjistila, že má pokročilé stadium rakoviny a umírá. Tehdy ji však zachránilo kladivo Mjölnir. Thor ho totiž očaroval, aniž by si to uvědomil, když po něm žádal, aby Jane neustále chránil. Díky tomu se kladivo Mjölnir opět spojilo, Jane zachránilo a dalo jí božskou sílu. 

Používání Mjölniru však jen zhoršovalo její zdravotní stav (stejně jako v komiksech) a Jane na konci filmu zemřela, ovšem už jako Asgarďanka a bohyně, ne jako běžný člověk. Dostala se tedy do vikinského ráje Valhally. Nechápeme ale, proč by nám to tvůrci ukázali v potitulkové scéně, pokud by s její postavou, respektive s Valhallou jako takovou, neměli nějaké další plány.

Thor: Love and Thunder trailer Jane Gorr
Zdroj: Marvel Studios

Může to být jen obyčejné rozloučení s postavou Jane, která našla klid a je na „lepším místě“, ale tvůrci to dosud s žádnou předešlou marvelovskou postavou neudělali. Tento snímek ovšem režíroval Taika Waititi, který do svých filmů přidává i scény, jež v tradičních marvelovkách nevídáme.

Doporučeno
Hulk má syna a nulový dopad Eternals. Šest věcí, které Marvel musí nutně vysvětlit Hulk má syna a nulový dopad Eternals. Šest věcí, které Marvel musí nutně vysvětlit 5. prosince 2023 14:00

Podle všeho ale dějová linie s Mighty Thor skončila. Klidně se však může stát, že Valhallu uvidíme v nějakém dalším seriálu nebo filmu. Možná ve druhé sérii seriálu Loki, který se v těchto dnech natáčí v Londýně. 

Jane ve Valhalle přivítal Heimdall v podání herce Idrise Elby. Heimdall je skvělá postava, s jejíž přítomností jsme už ve světě Marvelu nepočítali, jelikož ho Thanos zabil již ve snímku Avengers: Infinity War z roku 2018.

Vůbec bychom se nebránili nějaké minisérii, kde by zažil nějaká dobrodružství s mrtvými hrdiny Marvelu. Tento způsob návratu hrdinů na obrazovky je jistě lepší než jejich opětovné oživování, jako to udělali tvůrci Stranger Things.

Natalie Portman jako Jane ve filmu Thor: Láska jako hrom.
Natalie Portman jako Jane ve filmu Thor: Láska jako hrom. Zdroj: The Walt Disney Studios/Marvel Studios

Heimdallův odkaz žije dál

Heimdall je sice mrtvý, ale jeho fanouškům může dělat radost alespoň jeho syn Astrid/Axl. V komiksech Astrid neexistuje a v původní severské mytologii má Heimdall i jiné děti. Nesmíme ale zapomínat na to, že marvelovská a klasická severská mytologie je zcela odlišná. Astrida/Axla můžeš vnímat jako zcela novou, originální postavu ve filmově seriálovém světě Marvelu – Marvel Cinematic Universe.

Co se týče Thora, ten získal nový smysl života. Stal se opatrovníkem Gorrovy dcery, která získala nadpřirozené schopnosti díky tomu, že ji Gorr oživil přes bytost známou jako Eternity/Věčnost. Jde o abstraktní bytost, která společně s Infinity (Nekonečno), Death (Smrt – přesně ta, do které se v komiksech zamiloval Thanos) a Oblivion (Zapomenutí) tvoří čtyři základní pilíře světa Marvelu.

Thor Love and thunder
Zdroj: Marvel Studios

V Marvel Cinematic Universe dokáže oživit kdejakého člověka, ale zdá se, že společně s oživením dostala Gorrova dcera nové schopnosti, například supersílu či laser do očí. Je možné, že jde o Gorrovu dceru, respektive spojení jeho dcery a Eternity. V každém případě je to zbrusu nová postava, kterou v komiksech nenajdeš.

Doporučeno
Marvel vs. DC v roce 2024: Kdo bude do kina posílat horší filmy? Marvel vs. DC v roce 2024: Kdo bude do kina posílat horší filmy? 21. listopadu 2023 11:00

Zajímavé je, že ji ztvárnila skutečná dcera herce Chrise Hemswortha, který hraje Thora, India Rose Hemsworth. Ve filmu si zahrály i děti herců Christiana Balea, Natalie Portman a režiséra/scénáristy/herce Taiky Waititiho. 

Chris Hemsworth bude pokračovat jako Thor a má i novou svěřenkyni

Chris Hemsworth řekl, že neplánuje, aby se z jeho dcery stala herečka a v dalších filmech se téměř jistě neobjeví. Šlo spíše o zábavnou jednorázovou roli. To ovšem neznamená, že její filmovou postavu už neuvidíme. Marvel může klidně v příběhu pokročit o několik let a ukázat její starší verzi. 

Nezdá se, že by šlo o příběhovou jednohubku. Thor totiž slíbil Gorrovi, že se o ni postará, a tak by bylo divné, kdyby už nebyla součástí jeho dalších příběhů. Možné je i to, že se v budoucnu stane Thorovým nástupcem. Jak však sám herec Chris Hemsworth uvedl, postava Thora ho pořád baví, a pokud to tak budou vidět i fanoušci a studio Marvel, rád ji bude hrát i nadále. Nezdá se tedy, že by měl Thor v nejbližší době zemřít.

Thor Love and thunder
Zdroj: Marvel Studios

Bylo by zajímavé sledovat dynamiku vztahu Thora s jeho adoptivní dcerou. Obzvlášť, když na obzoru číhá další nebezpečí. Je jím Hercules, slavná marvelovská postava založená na řecké mytologii a stejnojmenném řeckém bohu, se kterým ten marvelovský sdílí několik schopností, jako odolnost, supersílu, rychlost nebo božskou nesmrtelnost. 

Kdo je Hercules, hrdina z první potitulkové scény?

V první potitulkové scéně filmu jsme viděli, jak k Herculovi promlouvá jeho otec Zeus (Russell Crowe). Zeus přežil Thorův útok, i když zpočátku vypadal fatálně. Rozhodně ho to však naštvalo a teď chce, aby Hercules Thorovi „přistřihl křidélka“. Podle jeho slov se bohové stali irelevantními a lidi už zajímají jen superhrdinové. Zeus to chce změnit, a tak zřejmě s dalšími bohy udělá něco špatného.

Thor Love and thunder
Zdroj: Marvel Studios

V komiksech jsou Hercules a Thor rivaly, ale několikrát se spojili a bojovali za dobrou věc. Zřejmě se tak stane i ve filmech, ale ještě předtím si asi poměří síly a přáteli se stanou až později. Jejich vztah by mohl být podobný tomu, jaký měli King Kong a Godzilla v blockbusteru z roku 2021. Nejprve se střetli a později se spojili proti většímu nepříteli. 

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře se vyznáš v Marvel seriálech? KVÍZ: Jak dobře se vyznáš v Marvel seriálech? 15. listopadu 2023 16:00

Hercules v marvelovských komiksech sdílí stejnou historii a charakteristické rysy jako mytický Herkules z řecké mytologie. V Marvel Cinematic Universe ale mohou vytvořit trochu odlišnou postavu, jak to občas ve studiu Marvel dělají, takže se může chovat jinak.

Více než představení dalšího hrdiny nás těší to, kdo jej hraje. Brett Goldstein je fantastický herec, který to dokazuje v seriálu Ted Lasso a od nynějška zosobňuje i Hercula.

Thor Love and thunder
Zdroj: Marvel Studios

V seriálu Ted Lasso hraje vulgárního fotbalového hráče a trenéra. Za svoji práci získal také cenu Emmy za nejlepší mužský herecký výkon v komediálním seriálu. Hercula jsme v potitulkové scéně viděli v Diově přítomnosti v takzvaném Omnipotence City.

Nejde o typický domov řeckých bohů, ale o dimenzi, v níž se scházejí různí bohové v marvelovském světě. Domov Dia, Hercula a ostatních marvelovsko-řeckých bohů tak možná teprve uvidíme. 

Bohužel netušíme, kdy by to mohlo být. Možná to zjistíme již mezi 21. až 24. červencem 2022 během Comic Conu v San Diegu. Tam by měl šéf Marvelu Kevin Feige představit budoucnost světa Marvelu.

Odhalí tak připravované filmy, seriály a také některé castingové novinky. Naposledy se této události zúčastnil v roce 2019, kdy oznámil jedenáct filmů a seriálů, z nichž už všechny vyšly. 

Thor Love and thunder
Zdroj: Marvel Studios

Co se týká Strážců galaxie, ti se oddělili od Thora a šli pomáhat jiným lidem v nouzi. Je možné, že budou ve vánočním speciálu, který bude mít premiéru na streamovací službě Disney+ už tuto zimu.

Doporučeno
Našel Marvel nové dno? Komiksový gigant se s posledním filmem pohřbívá zaživa Našel Marvel nové dno? Komiksový gigant se s posledním filmem pohřbívá zaživa 9. listopadu 2023 15:00

Potom se na ně můžeš těšit v květnu 2023, kdy se do kin dostane jejich závěrečný film Guardians of the Galaxy Vol. 3. Oba projekty režíroval James Gunn podle vlastního scénáře. Je téměř jisté, že někteří členové týmu zemřou, ale myslíme si, že tým jako takový přežije, akorát bude mít v budoucích filmech jiné členy.

Domů
Sdílet
Diskuse