Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2022 12:24
Čas čtení 1:02
Tereza Patočková ČTK

Kandidáti na prezidenta by měli do dneška zřídit transparentní účet

Kandidáti na prezidenta by měli do dneška zřídit transparentní účet
Zdroj: Facebook/Danuše Nerudová
NEWS PREZIDENTSKÉ VOLBY 2023 ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Do prezidentského klání, které se uskuteční v lednu příštího roku, má zájem zasáhnout přes 20 mužů a žen. Někteří ale kandidaturu stále nepotvrdili.

Zájemci o účast v prezidentské volbě by měli mít do dnešního dne zřízen transparentní účet. Někteří z kandidátů tak učinili již dříve, další ho zveřejnili v posledních dnech. Do prezidentského klání, které se uskuteční v lednu příštího roku, má zájem zasáhnout přes 20 mužů a žen. Někteří ale kandidaturu stále nepotvrdili.

Mezi nimi je i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Podle volebních průzkumů patří společně s generálem Petrem Pavlem k hlavním favoritům prezidentských voleb. Zda se ale zúčastní, chce říci až v listopadu. Za voliči již jezdí, nejde ale podle něj o prezidentskou kampaň, ale o podporu hnutí ANO před komunálními a senátními volbami. Pokud se rozhodne do voleb zasáhnout, chce tak učinit díky podpisům poslanců svého hnutí. Ke kandidatuře je potřeba 50 000 podpisů voličů, nebo 20 poslanců či deseti senátorů.

Doporučeno
Prezident 2023: Toto je 5 největších favoritů. Najdeš mezi nimi Babiše, Nerudovou i Fischera Prezident 2023: Toto je 5 největších favoritů. Najdeš mezi nimi Babiše, Nerudovou i Fischera 28. června 2022 13:50

Ani Pavel oficiálně kandidaturu neoznámil, deklaroval o ni ale zájem. Naplno chce kampaň a sběr petičních podpisů pro kandidaturu zahájit na konci srpna. Již nyní mu mohou příznivci zasílat podepsané petiční archy. Pavel představil i své sponzory z řad významných podnikatelů.

Ve volebních průzkumech se na dalších místech pohybují odborový předák Josef Středula, senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer nebo bývalá rektorka Danuše Nerudová. Středula, kterého, stejně jako Babiše, podporuje současný prezident Miloš Zeman, svou kandidaturu ohlásil počátkem května. Hilšer se k ní přihlásil již na podzim 2019. Sdělil, že ve stejnou dobu zahájil i sběr podpisů, nyní jich má několik tisíc. Spoléhá zejména na pomoc neplacených dobrovolníků. Jeho kampaň spočívá v setkávání s lidmi u petičního stánku, v hospodě, na debatách nebo festivalech. Využít plánuje „záměrně omezené prostředky“.

Domů
Sdílet
Diskuse