Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2022 16:26
Čas čtení 1:11
Ilona Hobzová TASR

Evropský parlament chce zakotvit právo na interrupci v Chartě Evropské unie

Evropský parlament chce zakotvit právo na interrupci v Chartě Evropské unie
Zdroj: Unsplash/Manny Becerra/volně k užití
NEWS EVROPSKÝ PARLAMENT PŘÍSTUP K INTERRUPCI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vymezil se tak proti červnovému rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu.

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek odhlasoval usnesení, kterým vyzval členské země Evropské unie (EU), aby bylo právo na interrupci zakotveno do Listiny základních práv EU, též nazývané Charta základních práv. Poslanci tak reagovali na červnové rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států amerických, který v USA zrušil ústavní právo žen na umělé přerušení těhotenství. Zprávu přinesla agentura TASR.

Poslanci: Každý má právo na bezpečnou a legální interrupci 

Rezoluci podpořilo 324 poslanců. 155 bylo proti a 38 se zdrželo. Článek, který chtějí poslanci do Listiny základních práv EU přidat, by měl obsahovat formulaci, že „každý má právo na bezpečnou a legální interrupci“. Proti tomuto návrhu se postavili především konzervativní či křesťanskodemokratičtí poslanci včetně šéfa frakce Evropské lidové strany (EPP) Manfreda Webera. 

Nejvyšší soud Spojených států koncem června zrušil rozhodnutí v případě Roe versus Wade z roku 1973, které zakotvovalo právo ženy na interrupci. Umožnil tak jednotlivým státům přijmout přísnější zákony týkající se potratů, či dokonce jejich zákaz. Sociálnědemokratická poslankyně EP Maria Noichl tento verdikt označila jako bolestný úder pro práva žen a sebeurčení nás všech.

Doporučeno
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou 31. srpna 2023 10:52

Hlasování Evropského parlamentu sice závazné není, Listina EU však ano. K tomu, aby mohla být změněna, je ale potřeba souhlasu všech dvaceti sedmi členských států. V řadě evropských zemí je ale potratová politika velmi přísná. Například na Maltě jsou interrupce zcela zakázány, a za nelegální přerušení těhotenství tam dokonce hrozí vězení. Přísnou legislativu má také Polsko, kde jsou interrupce povoleny už jen v případě znásilnění a incestu tehdy, je-li v ohrožení život či zdraví ženy.

Domů
Sdílet
Diskuse