Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2022 8:34
Čas čtení 1:10
Vojtěch Vanda

Hmyz možná cítí bolest, uvádí vědci

Hmyz možná cítí bolest, uvádí vědci
Zdroj: Wikimedia commons/Andreas Trepte
ZAJÍMAVOSTI VĚDA
Uložit Uložené

Dlouho se diskutovalo o tom, že hmyz nemůže cítit bolest, jelikož není dostatečně vyvinutý. Nová studie ale zavedený pohled narušuje.

Hmyz s velkou pravděpodobností může cítit bolest. Uvádí to vědci v odborném článku publikovaném v časopise Proceedings of the Royal Society B. Dle dřívějších výzkumů se uvažovalo tak, že hmyz bolest cítit nemůže, jelikož je jako organismus příliš jednoduchý. Nový přístup k problematice však naznačuje, že by to mohlo být jinak.

Doporučeno
Klimatická změna a intenzivní zemědělství mohou za zásadní úbytek hmyzu, tvrdí studie Klimatická změna a intenzivní zemědělství mohou za zásadní úbytek hmyzu, tvrdí studie 23. dubna 2022 17:37

Vědci Matilda Gibbons, Lars Chittka a Sajedeh Sarlak se ve své studii opírají o skutečnost, že i hmyz, stejně jako ostatní zvířata, nějakým způsobem reaguje na bolest. Vnímání rozdělili na dvě části: první, tedy fyzické reakce na událost, označované jako nocicepce, a samotnou bolest, která toto zranění provází. Vědci již věděli, že hmyz v případě zranění na situaci fyzicky reaguje, nicméně nebylo jasné, zda u toho také něco cítí. 

Podle nové studie existuje něco jako „modulace nocicepce“ jak u savců, tak i u hmyzu. Pokud vezmeme jako příklad zranění člověka při autonehodě, kdy se dokáže například i s hlubokým řezným zraněním dostat z auta a bolest necítí, jeho tělo tak reaguje s cílem přežít a nahromaděný adrenalin spolu s dalšími látkami funguje jako „blokátor bolesti“. Mozek při takové situaci produkuje látky, které mají stejný vliv na tělo jako opiáty.

U hmyzu, zdá se, to funguje podobně. Hmyz dle vědců dokáže podobně modulovat tzv. nocifenzivní chování, chybí mu však receptory, které například savci mají a které zaručují, že v podobných situacích bolest necítíme. Proto se uvažuje o jiném systému. Každopádně pokud má hmyz podobný systém, vědci naznačují, že jej bude mít z nějakého důvodu – mírnění bolesti.

Pokud by se tato hypotéza potvrdila, vyvstává otázka, jaké jsou etické důsledky tohoto zjištění. K tomu je ale potřeba získat jasně hmatatelné důkazy, které přinesou až další výsledky bádání.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů Toma Cruise
Nové filmy - Recenze, aktuálni informace.
Co dělat v Praze? Tipy, seznam míst.
Domů
Sdílet
Diskuse