Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Huawei.
14. července 2022 17:30
Čas čtení 2:46
Sponzorovaný obsah

Hit Running Up That Hill se ve Stranger Things neobjevil náhodou. Popisujeme, jak filmaři záměrně kalkulují s emocemi diváka

Hit Running Up That Hill se ve Stranger Things neobjevil náhodou. Popisujeme, jak filmaři záměrně kalkulují s emocemi diváka
Zdroj: Netflix
HUDBA FILM FILMOVÁ HUDBA HUDBA
Uložit Uložené

Filmoví tvůrci umí diváka vtáhnout do děje. Jedním z klíčů jsou zvukové efekty.

Hudba a zvukové efekty k filmu neodmyslitelně patří. Filmoví tvůrci prostřednictvím práce se zvukem ovlivňují emoce a vtahují diváka do děje. Pomocí skladeb a sound efektů si hrají s jeho myslí i náladou. Dokážou ho dojmout, nabudit, ale i zmást, že neví, co si o sledované scéně myslet.

Vytváří tak nevšední zážitek, který umocňují na první poslech téměř neznatelné zvuky. Abys je zaznamenal, potřebuješ kvalitní sluchátka, která zvládnou potlačit okolní ruchy a zdůraznit každý prvek přehrávané skladby. Sluchátka HUAWEI FreeBuds Pro 2 dokážou díky novému Hi-Res Dual Sound systému a vylepšeným funkcím předat emoce z filmu tak dokonale, jako bys v něm sám hrál. Jsi připravený objevit tajemství zvukových efektů?

objevit huawei freebuds pro 2
hudba, studio
Zdroj: Unsplash/John Hult

Co spojuje hudbu a film?

Pro důkaz, že film a hudba jsou neodmyslitelně spojené žánry, nemusíme chodit daleko. Tvůrcům Stranger Things se letos podařilo dostat song Running Up That Hill od Kate Bush téměř 40 let po jeho vzniku na první místo v nejstahovanějších skladbách online už dva dny po premiéře. Stačila jedna scéna a fanoušci seriálu už si navždy budou spojovat skladbu s konkrétní scénou a emocemi, které v nich vyvolala.

Právě ovlivnit emoce diváka je jedna z klíčových rolí hudby ve filmech a seriálech. Proto máme slavné filmové melodie spojené s náladou, ve které se film či seriál nese. Třeba hudba z Hvězdných válek v tobě může vyvolávat strach z blížícího se nebezpečí, protože si vybavíš temnou stranu. Naopak hudba, kterou Hans Zimmer složil k Pirátům z Karibiku, má v sobě příslib dobrodružství a nádech humoru.

 

Kromě vyjádření emocí a myšlenek má hudba ve filmech i další funkce. Je skvělou pomůckou, jak zasadit snímek do konkrétního místa a doby. Z toho důvodu pro konkrétní žánry existují typické hudební podkresy. Například jakmile slyšíš westernovou hudbu, dojde ti, o čem daný film asi bude. Zároveň jsou určité scény spojené s podkladem, který k nim tematicky sedí – během smutných scén hraje pomalá hudba, honičky v autech naopak doprovází agresivní podkres v rychlém tempu.

Hudba však nemusí děj na plátně pouze zdůrazňovat, může ho i vyvracet. Existují režiséři, kteří rádi šokují tím, že vkládají do scén na první pohled se nehodící hudební podkres. Typické je to pro filmy Quentina Tarantina, který doplňuje drastické scény plné násilí pohodovou hudbou. Pro diváka to je zneklidňující. Zpočátku je z takové kombinace rozpačitý, ale po pár minutách se může přistihnout, jak si podupává nohou do rytmu, zatímco na obrazovce teče krev. Příkladem je třeba tato scéna z filmu Gauneři (1992).

Zvukové efekty aneb když slova nestačí

Atmosféru a dění na scéně kromě hudby podtrhují zvukové efekty. Zvukaři je do filmů nahrávají zpětně ve speciálních studiích nebo je přidávají počítačově, aby děj působil co nejpřirozeněji. Typicky se ve velké míře používají u akčních scén, kdy se na obrazovce stane hned několik věcí najednou. Slyšíš zvuk motorů ujíždějících aut, pískající brzdy, vysílačky a spoustu dalších vjemů.

Zvukové efekty mají také schopnost vyjádřit nevyřčené myšlenky. Zkus si jako příklad vybavit scénu z nějakého hororového filmu. Díky tajemným zvukům čekáš, že přijde nebezpečí ještě předtím, než se objeví na scéně. Filmová postava zatím nic netuší, ale ty už víš, že se v příštích vteřinách něco stane. Jestli nevěříš, pusť si tento zvuk a zkus se neohlédnout za záda.

Emoce z kvalitního zvuku

K tomu, aby sis zážitek z filmu vychutnal naplno, potřebuješ vnímat detaily zvukového podkresu a nenechat se vyrušovat děním kolem sebe. Bezdrátová sluchátka HUAWEI FreeBuds Pro 2 mají vylepšený systém pro aktivní potlačení hluku se třemi mikrofony, díky kterému si vychutnáš hudbu, filmové zvuky, ale třeba i podcast bez rušivých elementů. Dosahují vysoké přechodové odezvy, takže zvládnou vystihnout každý detail přehrávané skladby, ať už si chceš do uší pustit prudké basy, nebo nechat vyniknout čistotu a jemnost zvuku. Zážitek z poslechu umocňuje nový Hi-Res Dual Sound systém, který umožňuje hrát basové a výškové tóny odděleně, a přitom v dokonalé souhře.

Sluchátka vydrží nabitá až 30 hodin a snadno je propojíš s Androidem i iOS. Vejdou se ti i do kapsy, takže si pohodlně užiješ sledování filmu i poslech hudby ve vlaku, na koupališti nebo třeba po cestě do práce. Díky tomu, že jsou bezdrátová, je oceníš také při sportu a pohybových aktivitách.

zažít emoce s huawei freebuds pro 2
huawei, sluchátka
Zdroj: Huawei
Domů
Sdílet
Diskuse