Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2022 9:49
Čas čtení 1:00
Radim Šlechta

Na nepokoje reaguje Srí Lanka armádou. „Udělejte, co bude nutné,“ říká premiér

Na nepokoje reaguje Srí Lanka armádou. „Udělejte, co bude nutné,“ říká premiér
Zdroj: TASR/AP
NEWS SRÍ LANKA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Protestující se dostali i do kanceláře premiéra Srí Lanky. Ten o pomoc požádal armádu.

Po neklidech, které v posledních dnech provází Srí Lanku, se nechal tamní premiér a zastupující prezident Ranil Wickremesinghe slyšet, že pro obnovení pořádku neváhá svolat armádu. Ta ať prý udělá „vše, co bude nutné“. Ve středu se protestující již po druhé za týden dostali do přísně střežené vládní budovy. Tentokrát do úřadu vlády. Informuje o tom BBC.

Srí Lanka trpí nejhorší krizí za poslední desetiletí. Podle některých za ni může právě vláda prezidenta Radžapaksy a Wickremesingheho, který se stal v květnu premiérem. Samotný prezident slíbil, že během středy rezignuje, vedením země ale pověřil právě premiéra, kterého veřejnost považuje za významného spoluviníka krize.

Po víkendových protestech, kdy se demonstrantům podařilo obsadit kancelář prezidenta, ve které se následně povalovali v plyšových pohovkách, stoupali si na židle, stoly, mávali srílanskými vlajkami a koupali se v prezidentově bazénu, nastávají další nepokoje. Ve středu demonstranti obsadili také budovu vlády.

Úřadující prezident Wickremesinghe vyzval protestující, aby budovy opustili a spolupracovali s úřady. Zároveň také pověřil armádu, aby pomohla znovu nastolit pořádek. Podle právničky Bhavani Fonseky je těžké říct, zda by armáda mohla převzít nad lidmi kontrolu. Zdůraznila, že Srí Lanka nemá historii, ve které by ozbrojené složky v politice hrály významnou roli.

Doporučeno
Prezident Srí Lanky se pokusil utéct do Dubaje. Pracovníci letiště ho však odletět nenechali Prezident Srí Lanky se pokusil utéct do Dubaje. Pracovníci letiště ho však odletět nenechali 12. července 2022 14:18

Demonstranti prozatím výzev prezidenta nedbají. Pro BBC někteří uvedli, že potřebují rozumné, pravdomluvné a čestné vůdce. Zastupující prezident nyní bude podle vlastních slov hledat kandidáta, který by byl přijatelný jak pro vládu, tak pro opozici.  

Domů
Sdílet
Diskuse