Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
16. července 2022 20:02
Čas čtení 0:55

Transgender plavkyně Lia Thomas je nominována na cenu NCAA Žena roku 2022

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Transgender plavkyně Lia Thomas je nominována na cenu NCAA Žena roku 2022
Zdroj: Getty Images/Hunter Martin

Lia Thomas dlouhodobě bojuje za práva transgender sportovců a stala se první transgender sportovkyní, která vyhrála národní univerzitní šampionát.

Lia Thomas to nikdy neměla jednoduché. Dříve bojovala s depresemi a sebevražednými myšlenkami, kterých se zbavila až ve chvíli, kdy podstoupila hormonální terapii, avšak stále vyvolává velkou kontroverzi. Talentovaná sportovkyně a vítězka národního univerzitního šampionátu nyní získala nominaci na cenu NCAA v kategorii Žena roku 2022, informuje CNN.

19. června 2022 7:00 Čas čtení 6:48 Transgender plavkyně Lia Thomas: Dřív jsem to nebyla já. Chci ukázat trans lidem, že nejsou sami Transgender plavkyně Lia Thomas: Dřív jsem to nebyla já. Chci ukázat trans lidem, že nejsou sami

Liu na cenu Žena roku 2022 nominovala Pensylvánská univerzita, podle které si sportovkyně toto ocenění zaslouží. Titul se totiž uděluje za „akademické úspěchy, vynikající sportovní výkony, komunitní práci a vůdčí schopnosti absolventek univerzity“. Právě všechny tyto podmínky Lia Thomas splňuje, neboť letos na jaře vyhrála národní univerzitní šampionát a celý svůj život také bojuje za práva transgender sportovců.

Lia Thomas.
Lia Thomas. Zdroj: Getty Images

O transgender sportovcích se nicméně stále vede ve veřejném prostoru debata. Někteří lidé se totiž domnívají, že není fér, aby se transgender sportovci poměřovali s ostatními. „Samozřejmě, že Lia Thomas překonává ženské rekordy. První tři roky v NCAA závodila mezi muži. To, co se děje, není správné,“ kritizuje talentovanou plavkyni sportovní trenérka Linda Blade. 

„Věděla jsem, že pokud budu závodit jako žena, budou mě kontrolovat. Byla jsem na to připravená. Ale nepotřebuji ničí svolení k tomu, abych byla sama sebou a dělala sport, který miluji,“ myslí si však Lia a dodává, že trans ženy nejsou hrozbou pro ženský sport. 

O tom, zda transgender plavkyně ocenění nakonec získá, se rozhodne na sjezdu NCAA. Na něm bude komise vybírat vítězku z 30 oceněných v několika různých kategoriích.

Domů
Sdílet
Diskuse