Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
20. července 2022 9:19
Čas čtení 0:53

Rusko zřejmě začne vytvářet vlastní videohry, reaguje na odchod herních gigantů jako Xbox a Nintendo

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusko zřejmě začne vytvářet vlastní videohry, reaguje na odchod herních gigantů jako Xbox a Nintendo
Zdroj: Unsplash/JESHOOTS.COM/volně k užití

Ruský státem podporovaný technologický a průmyslový konglomerát Rostec se chystá vytvořit vlastní herní engine.

Engine by vývojáři mohli používat k vytváření kostry videoher, píše Newsweek. Jedná se o reakci na rozhodnutí některých velkých herních společností o pozastavení veškerého vývozu do země. 

Poté, co ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazi na Ukrajinu, tak v březnu učinila například společnost Nintendo. Podobně postupovala řada technologických společností, včetně Electronic Arts (EA). Společnost Sony Interactive Entertainment v zemi pozastavila provoz obchodu PlayStation Store a uvedení hry Gran Turismo 7. Microsoft rovněž oznámil zastavení veškerého prodeje produktů a služeb, včetně konzole Xbox, a firma Rockstar Games přestala prodávat a povolovat instalaci svých her v Rusku a Bělorusku před vydáním hry Grand Theft Auto V pro konzole Xbox řady X/S a PlayStation 5.

Deník Kommersant, na který se Newsweek odvolává, uvedl, že šéf Rostecu Sergej Čemezov požádal ruské ministerstvo pro digitální rozvoj o podporu prostřednictvím státního investičního fondu Rosinfocominvest, který podporuje začínající firmy z oblasti informačních technologií. Vláda se podle něj pečlivě zabývá myšlenkou financování prvního ruského herního motoru, který by mohl přispět k technologické suverenitě země. 

25. dubna 2024 12:00 Čas čtení 3:13 Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli

Podle herního serveru EuroGamer začala jednání o novém enginu již v květnu, kdy ruští vývojáři údajně vyjádřili obavy, že budou mít brzy omezený přístup k jiným enginům. Iniciativa byla od té doby označena za důležitou a naléhavou.

K masovému odchodu západních společností z Ruska či omezení prodeje se připojily například McDonald's, Coca-Cola, Starbucks, Apple, Netflix či Visa a Mastercard.

Domů
Sdílet
Diskuse