Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
21. července 2022 20:59
Čas čtení 2:51

Slavia Praha splnila povinnost a rozdrtila St Joseph's 0:4

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Slavia Praha splnila povinnost a rozdrtila St Joseph's 0:4
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Slavia zvládla povinnou výhru, napodobila Plzeň a získala tři body.

Ve stejný čas jako Sparta vstoupila do druhého předkola Evropské konferenční ligy i Slavia Praha, kterou čekala cesta na úplný jih Evropy. Vůbec poprvé totiž hrála na Gibraltaru, kde se postavila týmu St Joseph's. O favoritovi zápasu nebylo pochyb; pražská Slavia měla oproti svému soupeři mnohem kvalitnější kádr, a proto se počítalo s tím, že vyhraje bez nějakých problémů.

To se nakonec začalo ukazovat hned v prvním poločase. Ve 21. minutě otevřel skóre Yira Sor po přihrávce Traorého. Stejný hráč skóroval podruhé o 11 minut později, kdy mu „namazal“ Usor. Ve 34. minutě navíc domácí celek dostal červenou kartu, takže musel dohrávat v desíti. Toho využila slavistická posila Ewerton, jež navýšila skóre v nastavení. To už nevydržel gibraltarský trenér, jehož emoce také po červené kartě poslaly na tribunu.

Druhý poločas se nesl ve stejném duchu. Již v 56. minutě navýšil na 0:4 střídající Ondřej Lingr a Pražané mohli zápas dohrávat v absolutní pohodě. Skóre do konce zápasu se nezměnilo, a Slavia si tak v pohodě dokráčela pro výhru 0:4.

20. července 2022 19:50 Čas čtení 3:22 Viktoria Plzeň porazila HJK 2:1 a zvládla vstup do kvalifikace Ligy mistrů Viktoria Plzeň porazila HJK 2:1 a zvládla vstup do kvalifikace Ligy mistrů

Poslední sezona nebyla žádný úspěch. Ani nemohla, vždyť Slavia Praha byla z posledních sezon zvyklá jen bořit rekordy. Nicméně Plzeň jí sebrala ligový titul, Slovácko vyhrálo pohár, a tak na Slavii zbyla pouze Evropská konferenční liga, kterou hrála i loni. Pro tým Jindřicha Trpišovského to však může být pouze výzva; zvyklá na těžší soupeře si Slavia nemyslí na nic jiného než na vyřazovací fázi soutěže po základní skupině. Nejlépe na finále, které se odehraje právě v Edenu.


Kádr na to má. Slavia, jako každý rok, výrazně posílila a její tým se stal ještě více mezinárodní. Do základní sestavy se tak mimo stálice jako Aleš Mandous, Tomáš Holeš nebo nyní i Aiham Ousou dostali i nováčci Eduardo Santos, Christ Tiéhi či Moses Usor, jenž vsítil branku v posledním přípravném zápasu proti maďarské Puskás Akadémii. I přes opory na lavičce jako Lukáš Provod nebo Peter Olayinka se počítalo s výhrou.


Proč? Druhé předkolo Evropské konferenční ligy bylo pro Slavii opravdovou exotikou. Vůbec poprvé změřila síly s gibraltarským nejstarším týmem St Joseph’s, respektive s gibraltarským týmem vůbec, na jehož půdu si přijela pro jasnou výhru. Šlo tedy o možnost si napravit chuť z ne úplně povedené poslední sezony, zapracování nováčků v soutěžním zápase a zároveň zvýšení si sebevědomí před náročnějšími zápasy.

Dominance a emoce

Slavia Praha od začátku ukazovala, kdo je na hřišti pánem. Jasně držela míč, vytvářela si šance a vysílala střely na bránu. Domácím se však první čtvrthodinku podařilo držet jakž takž krok. První gól nicméně přišel po 20 minutách. Ve 21. minutě dostal parádní přihrávku od Ibrahima Traorého rychlík Yira Sor, jenž poslal Slavii do vedení. A jak se předpokládalo, stejný hráč udeřil podruhé už o 11 minut později. Dokonale jej našel Usor, takže mu nedělalo problém skórovat z bezprostřední blízkosti.


Po půlhodině hry navíc přišla pro umořené domácí další rána, když ve 34. minutě Pecci Macias zakročil proti sešívanému Ewertonovi až příliš tvrdě a dostal červenou kartu. Od té doby se hra stala hektičtější a karty jen padaly. Slavia nicméně dokázala zůstat na střelecké vlně, Traoré znovu poslal gólovou nabídku a právě Ewerton navýšil v nastaveném čase na 0:3. To bylo už příliš na nervy španělského trenéra domácích Paze, jenž dostal od rozhodčího také červenou kartu.

Krasojízda

Ve druhé polovině se prakticky nic nezměnilo. Slavia měla ze hry jasně víc, byla na míči a dostávala se do střel, které musel likvidovat brankář Fitzsimons. To ale netrvalo dlouho. Jeho rukavice nedosáhly na střelu Ondřeje Lingra, jenž si zpracoval odražený míč v 56. minutě a nikým nehlídán zakončil.


V 72. minutě ještě přišla tutovka Douděry, stejně jako o dvě minuty později Lingra a později i Jurečky, ale ani jeden z nich skóre nenavýšil. Slavia tak udělala první krok k postupu do třetího předkola vyřazovací fáze výsledkem 0:4. Na vítěze dvojzápasu, kterým Slavia s největší pravděpodobností bude, čeká v dalším předkole řecký Panathinaikos.

Domů
Sdílet
Diskuse