Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
21. července 2022 20:55
Čas čtení 0:51

Andorra schválila stejnopohlavní manželství, průzkum ukázal, že přes 70 % občanů je pro

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Andorra schválila stejnopohlavní manželství, průzkum ukázal, že přes 70 % občanů je pro
Zdroj: Pexels/Agustina Tapia/volně k užití

Návrh zákona pravděpodobně vstoupí v platnost do léta.

V jednom z nejmenších států světa, kde žije asi 77 000 obyvatel, již občanské svazky existují. Nyní však vládnoucí vládní koalice připravila návrh zákona, který by uznal i manželství osob stejného pohlaví. Informuje o tom server Advocate.  

„Od vstupu tohoto zákona v platnost bude andorrský právní systém uznávat dvě formy manželství, občanské manželství, do kterého vstupují jak homosexuální páry, tak páry heterosexuální, a kanonické manželství,“ stojí v návrhu zákona.

Návrh zákona pravděpodobně vstoupí v platnost do léta. Zákon o uznání občanských svazků z roku 2014 prošel v andorrské generální radě velkou většinou (20 : 3). Průzkum veřejného mínění, který v roce 2013 provedl Institut d'Estudis Andorrans, ukázal, že většina Andořanů a Andořanek (70 %) podporuje manželství osob stejného pohlaví.

Andorrské občanské svazky již poskytují stejná práva párům stejného pohlaví, ale manželství nabídne větší právní a společenskou jasnost rovnosti, uvedla Ester Molné, demokratická poradkyně. Po změně navíc volali i LGBTQ+ lidé v zemi.

„Termín ‚občanský svazek‘ byl matoucí, zejména když bylo nutné se registrovat v zahraničních matrikách, které nebyly vždy uznávány, a proto nemohl být dotčený pár zaregistrován,“ uvedla Molné.

Domů
Sdílet
Diskuse