Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová ČTK
22. července 2022 11:25
Čas čtení 0:31

Muž těžil bitcoin z vystavených počítačů v prodejnách elektroniky. Policie navrhla obžalobu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Muž těžil bitcoin z vystavených počítačů v prodejnách elektroniky. Policie navrhla obžalobu
Zdroj: Shutterstock/Friends Stock

Muž v showroomech s elektronikou nainstaloval do vyhlédnutých počítačů speciální software určený k těžbě bitcoinů.

Kriminalisté navrhli obžalovat muže, který těžil virtuální měnu bitcoin s pomocí počítačů vystavených v prodejnách elektroniky. Za neoprávněný přístup k počítačovému systému mu hrozí půlroční až čtyřleté vězení. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

„Podle našich závěrů si obviněný muž v roce 2021 ve veřejně přístupném prostoru prodejen elektroniky vybral počítače s vyšším výpočetním výkonem procesorů a zejména grafických karet,“ uvedl mluvčí.

21. července 2022 9:32 Čas čtení 0:53 Tesla prodala bitcoin za skoro miliardu dolarů a kryptoměnové trhy se propadly. Elon Musk přitom sliboval opak Tesla prodala bitcoin za skoro miliardu dolarů a kryptoměnové trhy se propadly. Elon Musk přitom sliboval opak

Muž pak podle Ibeheje v těchto showroomech neoprávněně –⁠ a v některých případech i opakovaně –⁠ nainstaloval do vyhlédnutých přístrojů speciální software určený k těžbě bitcoinů. Program poté sledoval a kontroloval vzdáleně přes webové stránky.

Firmě, která vlastní napadené počítače, způsobil muž podle vyšetřovatelů škodu zhruba 70 000 korun. Muž je stíhaný na svobodě. O podání obžaloby rozhodne Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7.

Domů
Sdílet
Diskuse