Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Smeták
25. července 2022 v 20:57
Čas čtení 1:09

VIDEO: V národním parku České Švýcarsko hoří více než deset hektarů lesa

Kategorie:
News
Uložit Uložené

S požárem bojuje více než 150 hasičů. Oheň se už rozšířil i na německou stranu. Odpoledne se evakuovali i někteří hasiči, začaly totiž hořet koruny stromů.

U Hřenska na Děčínsku je zasaženo více než deset hektarů lesa. Novinářům to řekl ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Odpolední odhad zasažení porostu, který se pohyboval mezi pěti až deseti hektary, už podle Bendy neplatí. Silný vítr odpoledne situaci zdramatizoval. Turisty žádá, aby do Hřenska a jeho nejbližšího okolí nejezdili a vybrali si ohněm nezasaženou část rezervace. Podle mluvčího správy parku Tomáše Salova se požár rozšiřuje a přibližuje se k domům. Není podle něj vyloučeno, že plameny zachvátí i Pravčickou bránu.

„Požár se rozšířil poměrně dramaticky. Dnes ráno jsme byli lehce optimističtí, že by dneska požářiště mohla být pod kontrolou, nicméně začal foukat poměrně silný vítr, který to rozdmýchal a situaci zdramatizoval,“ uvedl Benda.

U Hřenska na Děčínsku zasahuje více než 150 hasičů. Nad obcí létá každých pět minut vrtulník, který kropí požár, jenž je z obce na dohled. Oheň se už rozšířil i na německou stranu. O evakuaci Hřenska zatím krizový štáb nepřemýšlí. Odpoledne se evakuovali i někteří hasiči, začaly totiž hořet koruny stromů.

2. června 2024 v 9:30 Čas čtení 5:54 Aurora: Často přemýšlím o smrti. Recyklací plastů svět nezachráníme, velké naděje vkládám do mladé generace (Rozhovor) Aurora: Často přemýšlím o smrti. Recyklací plastů svět nezachráníme, velké naděje vkládám do mladé generace (Rozhovor)

Les mezi Hřenskem a Pravčickou bránou začal hořet v neděli, kdy byl vyhlášen nejvyšší stupeň poplachu. Dnes dopoledne se hasiči domnívali, že je požár pod kontrolou. Odpoledne se museli evakuovat obyvatelé Mezné a Mezní Louky, zhruba 80 turistů z Pravčické brány a desítky skautů z tábora v Dolském mlýně. ČTK na místě zjistila, že je kvůli požáru uzavřený jeden z hotelů přímo v obci Hřensko.

Podle Salova by požár mohl být srovnatelný s požárem z roku 2006, kdy hořelo pod Havraní skálou na Jetřichovicku. „Ale tady se pohybujeme ještě v o dost horších podmínkách, protože se požár rozšiřuje a přibližuje se k domům,“ zdůraznil Salov. Není podle něj vyloučeno, že plameny zachvátí i Pravčickou bránu. „Máme strach o místní kulturní dědictví,“ dodal.

 
Domů
Sdílet
Diskuse