Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2022 8:30
Čas čtení 2:33
Ilona Hobzová

Obrazem: Saúdská Arábie plánuje supermoderní metropoli, naráží ale na odpor

Obrazem: Saúdská Arábie plánuje supermoderní metropoli, naráží ale na odpor
Zdroj: NEOM
ZAJÍMAVOSTI SAÚDSKÁ ARÁBIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Megalomanská vize saudskoarabského prince Muhammada bin Salmána má mnoho trhlin.

Království Saúdská Arábie pokračuje v plánu na vybudování regionu Neom v provincii Tabúk. Má zabírat přes dvacet šest tisíc kilometrů čtverečních a součástí má být kromě jiného také sto sedmdesát kilometrů dlouhé futuristické město The Line. Nebudou v něm jezdit auta a vše bude řídit umělá inteligence. Megalomanský plán, jehož cena se odhaduje na pět set miliard dolarů (v přepočtu dvanáct bilionů korun), má ale odpůrce z řad tamních obyvatel. Jednoho z nich dokonce saudskoarabské bezpečnostní složky zastřelily.

Civilizační revoluce, nebo zbytečně megalomanský projekt? 

Plán na pokrokové město Neom korunní princ Muhammad bin Salmán, který je zároveň v čele představenstva tohoto plánu, představil veřejnosti už v roce 2017. Nyní jsou na světě návrhy, jak by Neom měl vypadat. Oficiální webové stránky nešetří superlativy. Futuristické město The Line označují za „civilizační revoluci, která staví člověka na první místo a poskytuje bezprecedentní zážitek z městského života při zachování okolní přírody“.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Podle návrhů bude město The Line zcela bez silnic, aut, a tím pádem také bez produkce škodlivých plynů. Vše bude fungovat na obnovitelné energii. Vzdálenost od jednoho konce města k druhému by měla činit sto sedmdesát kilometrů, obyvatelé by ji díky vysokorychlostní železnici měli překonat za dvacet minut.

Ukázka, jak by to v plánovaném městě Neom mělo vypadat.  Ukázka, jak by to v plánovaném městě Neom mělo vypadat.  Ukázka, jak by to v plánovaném městě Neom mělo vypadat.  Ukázka, jak by to v plánovaném městě Neom mělo vypadat.
Zobrazit galerii
(9)

Plánuje se také pěstování geneticky modifikovaných rostlin a výroba zeleného vodíku. The Line bude mít podle serveru Business Insider vlastní systém také pro vzdělávání – děti budou místo skutečných vyučujících učit jejich holografické projekce. K dispozici bude zábavní park s robotickými dinosaury. Nad celým Neomem bude v noci svítit obrovský umělý měsíc. Nebude chybět letiště, průmyslová zóna nebo horský resort. Vše má být řízeno nejmodernějšími technologiemi včetně taxislužby zařizované drony. 

Domů
Sdílet
Diskuse