Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
28. července 2022 20:51
Čas čtení 2:45

Viking–Sparta: Sparta po obrovské chybě končí v Evropě po prohře 2:1

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
 Viking–Sparta: Sparta po obrovské chybě končí v Evropě po prohře 2:1
Zdroj: ČTK/AP/Jan Kåre Ness

Sparta se rvala, zápas byl vyrovnaný.

Tuhá bitva čekala Letenské v odvetě druhého předkola Evropské konferenční ligy. Vzhledem k tomu, že na domácím stadionu nedokázali fotbalisté Sparty Praha pokořit Viking Stavanger, museli nutně zvítězit ve čtvrtek na půdě norského soupeře. 

Zápas začal stejně, jako skončil v Praze – domácí betonovali a sparťané dobývali. Nakonec to byl ale Jaroslav Zelený za hosty, který ve 43. minutě otevřel skóre. V poslední minutě prvního poločasu ale vyrovnal domácí Vevatne a do šaten se šlo za nerozhodného stavu.

Sparta bojovala, jenže houževnatý soupeř, který na chvíli i převzal otěže zápasu, nechtěl do sítě pustit další branku. Bohužel nakonec přišla studená sprcha – v nastavení skóroval po chybě Hancka Traoré a Viking vyhrál 2:1.

21. července 2022 20:59 Čas čtení 2:45 Sparta Praha bojovala, ale s Vikingem uhrála jen remízu 0:0 Sparta Praha bojovala, ale s Vikingem uhrála jen remízu 0:0

Sparta nedokázala během prvního zápasu druhého předkola Evropské konferenční ligy na domácím hřišti udolat svého norského soupeře a vstřelit mu byť jednu branku, což ji dostalo do jasné situace. V Norsku, na umělém trávníku, kterému mimochodem musela čelit i Plzeň, musí zvítězit, aby měla možnost bojovat dál o základní skupinu soutěže. 


Jak se ukázalo v prvním zápase, papírově silnější Sparta na Viking herně měla, problémy jí dělala akorát koncovka, kterou bylo nutné v odvetě dopilovat. Dánský kouč Priske nicméně žádnou rošádu v útoku nedělal. 


Jedinou změnu, kterou se rozhodl provést, byl naopak posun v obraně. Nováček Jan Mejdr trenéra v domácím zápase nepřesvědčil, proto jej na pravé straně vystřídal Zelený. Jeho místo vedle Davida Hancka zase zaujala nejčerstvější posila rudých – další dánská akvizice z Norimberku Asger Sørensen.

Jako v Praze

Již první minuty poločasu naznačily, jakým způsobem se budou domácí prezentovat. Hráli se zataženou obranou, snažili se Spartu nepouštět do zakončení a chtěli, aby to dopadlo tak, jako před týdnem. První velkou příležitost měl ve 4. minutě Kuchta, který svůj průnik ale gólově nezakončil. Sparta pokračovala v zavírání soupeře v jeho vlastní šestnáctce, nedokázala se ale prosadit. V 15. minutě byl blízko skórování Fortelný, kterého našel Sadílek, ale Gunnarsson se na něj dokázal vytáhnout. O minutu později podobně střílel Karabec se stejným výsledkem.


Sparta byla ale při chuti, s čímž přibývaly i příležitosti. Ve 21. minutě měl hroznou smůlu David Hancko, který orazítkoval spojnici. Viking měl šance čistě z brejků; jeden z nich následně skončil rohem, jenž domácí útočník tečoval skrz Holcovy rukavice mimo a následný kroucený míč z druhého rohu vytečoval sparťanský brankář. Emoce následně začaly na hřišti bujet, čehož mohl využít Kabran, který však Holce nepřekonal.


Hra se ke konci první poloviny začala vyrovnávat. V 36. minutě vypálil na Holce Friðjónsson, střelu s přehledem kryl hostující brankář, nicméně ještě v téže minutě vypálil i de Lanlay, což byla střela s lepšími, ne však gólovými parametry. Byla to ale nakonec Sparta, kdo se radoval z prvního gólu. 


Ve 42. minutě našel Wiesner novou posilu Jaroslava Zeleného, který hlavou konečně překonal brankáře Stavangeru. Do konce poločasu to ale nebylo všechno. Domácí vrátili skóre do nerozhodného stavu v poslední minutě, kdy po přihrávce Solbakkena zakončil krásnou střelou Vevatne.

Snaha

Sparťané věděli, že musí vstřelit další gól, aby si vybojovali přímý postup, jenže Zeleného gól je k přesnosti úplně nepřesvědčil. V 54. minutě se k zakončení dostal Wiesner, jenž nakopl míč vysoko nad. O dvě minuty později to zkusil Hancko znovu bez výsledku. Pak ale přišla velmi dobrá kombinace domácích, na jejímž konci stál Pattynama. Holec se naštěstí nenechal nachytat. Viking se častěji dostával do hry, byl více na míči a Sparta ztrácela dominanci.

Druhá polovina druhého poločasu se hrála nahoru–dolů. Hra byla vyrovnaná jak na střely, tak na kombinace. Z části se dokonce zdálo, že frustrovaná Sparta, která nedokázala vsítit vedoucí branku, byla domácími přehrávána. Minutu před koncem vystřelil Mejdr, ale jeho pokus byl zlikvidován. Naopak u Sparty přišel zkrat z nohy kapitána Hancka, který se dostal pod nepochopitelný tlak, jehož využil Traoré. Sparta tak končí v prvním předkole a v Evropě si nezahraje.

Domů
Sdílet
Diskuse