Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik TASR
29. července 2022 20:36
Čas čtení 1:10

Všechny postavy jsou letní, tvrdí v kampani španělská vláda. Plus size modelka z plakátu ji však obvinila z krádeže fotky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Všechny postavy jsou letní, tvrdí v kampani španělská vláda. Plus size modelka z plakátu ji však obvinila z krádeže fotky
Zdroj: Španělské ministerstvo pro rovnoprávnost

Nejnovější kampaň ministerstva pro rovnoprávnost vyzývá ženy, aby odmítly „stereotypy“ a „estetické násilí“.

Španělská vláda vzkazuje ženám, aby se za své tělo v plavkách nestyděly a v létě si užívaly pobytu na pláži bez ohledu na postavu. Nejnovější kampaň ministerstva pro rovnoprávnost je zároveň vyzývá, aby odmítly „stereotypy“ a „estetické násilí“. Mnoho žen totiž pociťuje nepřiměřený společenský tlak, pokud se nedokážou přizpůsobit ideálu krásy.


Slogan letní kampaně zní „Léto patří i nám“ a plakát zobrazuje ženy různého věku, barvy pleti a silnější postavy v plavkách na pláži. Ministryně pro rovnoprávnost Irene Monter na Twitteru napsala: „Užijte si léto jakkoli, kdekoli a s kýmkoli se vám líbí.“  

kampaň španielska vláda
Zdroj: Španělské ministerstvo pro rovnoprávnost


Antonia Morillas, šéfka vládního Institutu žen, uvedla, že genderové stereotypy jsou základem diskriminace podle fyzického vzhledu. „Očekávání společnosti si ženy promítají do vnímání toho, jak by měly vypadat. To neovlivňuje jen naši sebeúctu, ale bere nám to i práva a omezuje naše chování, když si chceme užívat veřejných prostor,“ řekla. 

Ukradli mi fotku z Instagramu, tvrdí modelka z plakátu

Na plakátu kampaně slavící body positivity se však nachází také britská plus size modelka Nyome Nicholas-Williams, která tvrdí, že španělská vláda její fotku upravila a použila v kampani bez jejího souhlasu, informuje BBC.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Fotku jí prý ukradl katalánský umělec a autor ilustrace použité v kampani Arte Mapache přímo z jejího Instagramu, na kterém má 80 tisíc sledovatelů. Ten se jí po veřejné kritice omluvil, ale španělská vláda zatím mlčí.

„Byla jsem opravdu zaskočená, protože jsem ten plakát nikdy předtím neviděla,“ řekla Nyome s tím, že jí fotku poslal jeden z jejích fanoušků. „Je to neslušné a neuctivé. Řekli, že použili moji podobiznu, protože jim docházel čas. Omluvili se mi a řekli, že mě odškodní,“ dodala modelka s tím, že jí vadí, že jí nedaly možnost rozhodnout se, protože by prý pravděpodobně souhlasila.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Nyome Nicholas - Williams (@curvynyome)

Domů
Sdílet
Diskuse