Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
3. srpna 2022 10:38
Čas čtení 0:59

ČHMÚ varuje před vysokými teplotami a nebezpečím vzniku požárů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
ČHMÚ varuje před vysokými teplotami a nebezpečím vzniku požárů
Zdroj: Getty Images

Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové varují před středečními vysokými teplotami a nebezpečím výskytu požárů v několika krajích České republiky. Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), značí pro Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký kraj a Prahu nízký stupeň nebezpeční pro vysoké denní teploty, které mohou místy vystoupat až k 34 °C.

V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Výstraha platí pro sever, západ a jih Čech. Meteorologové radí nerozdělávat oheň v přírodě, a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

„Dnes bude jasno až polojasno, teploty odpoledne vystoupí na 28 až 32 °C, na západě a severozápadě Čech až na 34 °C. V platnosti je výstraha na nebezpečí vzniku a šíření požárů a na vysoké teploty,“ uvádí ČHMÚ na Twitteru.

Meteorologové uvádí, že teploty představují vysokou zátěž na lidský organismus a hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace.

„Dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ doporučují meteorologové ke zmírnění následků extrémních teplot.

Domů
Sdílet
Diskuse