Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
3. srpna 2022 v 10:38
Čas čtení 0:59

ČHMÚ varuje před vysokými teplotami a nebezpečím vzniku požárů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
ČHMÚ varuje před vysokými teplotami a nebezpečím vzniku požárů
Zdroj: Getty Images

Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové varují před středečními vysokými teplotami a nebezpečím výskytu požárů v několika krajích České republiky. Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), značí pro Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký kraj a Prahu nízký stupeň nebezpeční pro vysoké denní teploty, které mohou místy vystoupat až k 34 °C.

V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Výstraha platí pro sever, západ a jih Čech. Meteorologové radí nerozdělávat oheň v přírodě, a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

„Dnes bude jasno až polojasno, teploty odpoledne vystoupí na 28 až 32 °C, na západě a severozápadě Čech až na 34 °C. V platnosti je výstraha na nebezpečí vzniku a šíření požárů a na vysoké teploty,“ uvádí ČHMÚ na Twitteru.

Meteorologové uvádí, že teploty představují vysokou zátěž na lidský organismus a hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace.

„Dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ doporučují meteorologové ke zmírnění následků extrémních teplot.

Domů
Sdílet
Diskuse