Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
4. srpna 2022 13:36
Čas čtení 0:50

V Chile se objevila díra hluboká více než 200 metrů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Chile se objevila díra hluboká více než 200 metrů
Zdroj: Unsplash/José Pablo Domínguez/volně k použití

Díra se objevila na severu Chile, v oblasti, kde těží kanadská společnost Lundin Mining. Propast je hluboká nejméně 200 metrů, 25 metrů široká a neměla by ohrožovat tamní obyvatele.

Poblíž města Tierra Amarilla na severu Chile se o víkendu objevila mohutná díra o šířce 25 metrů a hloubce nejméně 200 metrů. Půda se znenadání propadla na pozemku kanadské těžební společnosti Lundin Mining, avšak právě těžba by na propadlinu neměla mít vliv. Díra by podle těžební společnosti neměla místní ohrožovat, informují BBC a The Guardian.

4. srpna 2022 8:36 Čas čtení 1:07 Dlouhodobá předpověď počasí: Teploty budou nadprůměrné, pršet by mělo nejvíce v týdnu od 15. srpna Dlouhodobá předpověď počasí: Teploty budou nadprůměrné, pršet by mělo nejvíce v týdnu od 15. srpna

Díra 25 metrů široká a nejméně 200 metrů hluboká se objevila na pozemku těžební společnosti, jen pár stovek metrů od nejbližších domů. „Nejbližší lidské obydlí se nachází 600 metrů od propadliny, další osídlená oblast je vzdálená téměř jeden kilometr,“ nechala se slyšet kanadská těžební společnost Lundin Mining.

Propadlina je podle firmy stabilizovaná a dál se nerozšiřuje. „Oblast byla okamžitě uzavřena a uvědomili jsme relevantní úřady,“ stojí v jejím vyjádření.

Informace poskytnuté firmou Lundin Mining potvrdila také Chilská národní geologická a hornická služba. „Propadlina je dost hluboká, přibližně 200 metrů. Nezjistili jsme, že by byl na dně nějaký materiál, zato je tam hodně vody,“ popsala.

Domů
Sdílet
Diskuse