Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
6. srpna 2022 8:55
Čas čtení 1:02

Počasí o víkendu: Teploty klesnou, stále ale hrozí požáry

Kategorie:
News
Uložit Uložené

O víkendu si od vysokých teplot trochu odpočineme.

Pro většinu republiky stále platí výstraha před požáry. O víkendu se ale oproti posledním několika dnům o pár stupňů ochladí. Kromě nižší teploty mohou přibýt také bouřky a obloha bude přes víkend spíš oblačná.

Během soboty nás čeká oblačno, na východě území ze začátku dne až polojasno. Na většině území bude pršet, na východě jen místy. Ojediněle se také mohou objevit i bouřky. Srážky a oblačnost ale začnou postupně ubývat. Během dne naměří teploměry 20–25 °C, na horách jen kolem 15 °C. Povane mírný severní až severozápadní vítr rychlostí 3–7 m/s. Odpoledne bude postupně slábnout.

V noci na neděli bude obloha polojasná, místy až jasná. Teploty se budou během noci pohybovat mezi 13 °C a 9 °C, na jihovýchodě naměří kolem 14 °C. Povane slabý severní až severovýchodní vítr rychlostí 1–4 m/s.

V neděli přes den se obloha vyjasní. Na většině území bude jasno až polojasno, na jihovýchodě může být až oblačno. Teploty se mají pohybovat okolo 22–25 °C. Povane mírný severovýchodní až východní vítr rychlostí 2–5 m/s. Na Moravě a ve Slezsku bude silnější – 3–7 m/s –, večer ale bude slábnout. 

Počasí
Zdroj: ČHMÚ

Pro všechny kraje kromě Moravskoslezského stále platí výstraha před požáry s nízkou intenzitou. Ty vznikají v důsledku sucha a mohou způsobit škody na majetku i ohrozit lidské životy. Meteorologové ke zmírnění jevů doporučují nerozdělávat oheň v přírodě (zejména v lesích), nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

Zároveň je důležité řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány, a dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Domů
Sdílet
Diskuse