Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
11. srpna 2022 15:27
Čas čtení 3:43

V těchto 6 městech po celém světě můžeš žít do 1000 dolarů měsíčně. Porovnali jsme je s Prahou

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V těchto 6 městech po celém světě můžeš žít do 1000 dolarů měsíčně. Porovnali jsme je s Prahou
Zdroj: Flickr/Duncan Rawlinson/volně k užití

S rostoucími životními náklady mohou mnozí přemýšlet o stěhování do levnějšího města.

Server Insider sestavil seznam šesti měst, kde můžeš bydlet za tisíc dolarů (v přepočtu zhruba 24 tisíc Kč) měsíčně nebo méně. Použil k tomu portál Numbeo. Které město si vybereš ty?

Buenos Aires, Argentina

Hlavní město Argentiny je jedním z nejlevnějších míst na seznamu. Byt v centru města spolu s životními náklady vyjdou na zhruba 730 dolarů (17 tisíc Kč) měsíčně.

buenos aires
Zdroj: Flickr/Deensel/volně k užití

Buenos Aires je se třemi miliony obyvatel zároveň i nejlidnatějším městem Argentiny. Východní a severní hranici metropolitní oblasti vymezuje řeka Río de la Plata a nejvýraznějším fyzickým rysem města jsou četné malé řeky, které protékají jeho okrajovými částmi, uvádí Britannica. Město nabízí také úžasné jídlo, rušný noční život a nespočet kulturních zážitků.

Porovnání s Prahou
– Spotřebitelské ceny v Praze jsou o 51,26 % vyšší.
– Spotřebitelské ceny včetně nájmu jsou v Praze o 74,70 % vyšší.
– Ceny nájemného v Praze jsou o 160,37 % vyšší.
– Ceny v restauracích v Praze jsou o 30,17 % vyšší.
– Ceny potravin v Praze jsou o 62,71 % vyšší než v Buenos Aires.

Santiago, Chile

V Santiagu ti stačí 1 000 dolarů (24 tisíc Kč) na to, aby sis zajistil byt poblíž centra a pokryl své životní náklady. Díky relativně nízkým životním nákladům žije v hlavním městě přibližně 35 % obyvatel země.

santiago chile
Zdroj: Flickr/alobos life/volně k užití

Santiago, oficiálně Santiago de Chile, leží v nadmořské výšce 520 metrů v centrálním údolí země. Zatímco samotné město mělo podle sčítání lidu z roku 2002 necelých 201 tisíc obyvatel, počet obyvatel metropolitní oblasti byl odhadnut na 6,4 milionu. Ačkoli je Santiago hlavním městem země, zákonodárné orgány zasedají v nedalekém přístavním městě Valparaíso.

Město také nabízí neuvěřitelná panoramata And a kosmopolitní kulturu. Je také plné muzeí a má dvě ze tří nejlepších latinskoamerických univerzit.

Porovnání s Prahou
– Spotřebitelské ceny v Praze jsou o 19,94 % vyšší.
– Spotřebitelské ceny včetně nájmu jsou v Praze o 35,64 % vyšší.
– Ceny nájemného v Praze jsou o 87,82 % vyšší.
– Ceny v restauracích v Praze jsou o 4,14 % nižší. 
– Ceny potravin v Praze jsou o 14,05 % vyšší než v Santiagu.

Sofie, Bulharsko

Kvalita života v bulharském hlavním městě je podle Numbeo srovnatelná s Paříží. Životní náklady jsou tu ale mnohem levnější. Na ubytování, jídlo a další základní potřeby stačí 1 000 dolarů (24 tisíc Kč) měsíčně.

sofia bulharsko
Zdroj: Wikimedia Commons/Boby Dimitrov/volně k užití

Sofie se nachází v blízkosti geografického středu balkánského regionu a téměř ve všech ostatních ohledech zaujímá centrální postavení v rámci Bulharska. S více než milionem obyvatel má Sofie třikrát více obyvatel než další největší města Plovdiv a Varna.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Bulharsko je dobře známé jako destinace pro pořádání večírků, ale tato země toho nabízí mnohem víc – krásné katedrály a kostely, hory a bohatou historii.

Porovnání s Prahou
– Spotřebitelské ceny v Praze jsou o 14,66 % vyšší. 
– Spotřebitelské ceny včetně nájmu jsou v Praze o 33,31 % vyšší. 
– Ceny nájemného v Praze jsou o 103,59 % vyšší. 
– Ceny v restauracích v Praze jsou o 0,70 % vyšší. 
– Ceny potravin v Praze jsou o 12,96 % vyšší. 

Bursa, Turecko

Bursa je čtvrtým největším tureckým městem a často se o ní mluví jako o „zelené Burse“, což odkazuje na velké množství zahrad a parků. Také díky mnoha sirným pramenům v okolí a známému pohoří Uludağ je město skvělým místem pro milovníky přírody.

bursa turecko
Zdroj: Wikimedia Commons/Karelj/ volně k užití

Bursa je jedním z nejvýznamnějších tureckých historických měst a je plná památek, mešit a dalších turistických atrakcí z počátků Osmanské říše. Je také domovskou základnou tureckého Iskender kebabu, jednoho z nejznámějších kebabových pokrmů v zemi.

Byt v blízkosti centra města a životní náklady by tě vyšly asi na 650 dolarů (15 tisíc Kč) měsíčně.

Porovnání s Prahou
– Spotřebitelské ceny v Praze jsou o 36,65 % vyšší. 
– Spotřebitelské ceny včetně nájmu jsou v Praze o 77,98 % vyšší. 
– Ceny nájemného v Praze jsou o 397,26 % vyšší. 
– Ceny v restauracích v Praze jsou o 26,28 % vyšší. 
– Ceny potravin v Praze jsou o 74,73 % vyšší.

Monterrey, Mexiko

Toto krásné město s něco málo přes milionem obyvatel poráží v žebříčku kvality života podle Numbeo Paříž i Milán. Získalo si pověst nejpokrokovějšího města na severu Mexika a je také významným průmyslovým centrem.

monterrey mexiko
Zdroj: Wikimedia Commons/Daniel Escobedo/volně k užití

Monterrey se rozkládá v nadmořské výšce 538 metrů v západní a střední části státu a rozprostírá se v polopouštní záplavové oblasti řeky Santa Catarina, která se rozlévá na východě z úbočí pohoří Sierra Madre Oriental. Části města se rozkládají na pozadí malebné hory Silla. Počet obyvatel k roku 2020 činil 1 142 952, v metropolitní oblasti pak 5 341 177.

30. srpna 2023 16:31 Čas čtení 1:44 V těchto evropských městech se mýtnému za vjezd do centra nevyhneš. Dřív systém fungoval i u nás V těchto evropských městech se mýtnému za vjezd do centra nevyhneš. Dřív systém fungoval i u nás

Byt s jednou ložnicí mimo centrum města a životní náklady by tě vyšly na zhruba 900 dolarů (21 tisíc Kč) měsíčně. Centrum už je dražší, spolu s jídlem by zde bydlení vyšlo na 1100 dolarů.

Porovnání s Prahou
– Spotřebitelské ceny v Praze jsou o 23,24 % vyšší. 
– Spotřebitelské ceny včetně nájmu jsou v Praze o 32,53 % vyšší. 
– Ceny nájemného v Praze jsou o 57,79 % vyšší. 
– Ceny v restauracích v Praze jsou o 4,17 % nižší. 
– Ceny potravin v Praze jsou o 13,61 % vyšší.

Kapské Město, Jihoafrická republika

Byt s jednou ložnicí mimo centrum tu můžeš získat a pokrýt životní náklady za 1 000 dolarů (24 tisíc Kč) měsíčně. Ti, kteří chtějí být v centru města, budou potřebovat na nájem a náklady asi 1 250 dolarů.

cape town kapske mesto
Zdroj: Flickr/Duncan Rawlinson/volně k užití

Některé části města a jeho předměstí se vinou kolem strmých svahů Stolové hory a okolních vrcholů a lemují břehy Stolové zátoky. Jiné části leží na rovinách pod svahy nebo se táhnou na jih přes roviny k zátoce False Bay.  

Kapské Město s třpytivě modrou vodou, skvělým počasím a ikonickou Stolovou horou tyčící se nad městem je skutečně velkolepé místo.

Porovnání s Prahou
– Spotřebitelské ceny v Praze jsou o 31,52 % vyšší. 
– Spotřebitelské ceny včetně nájmu jsou v Praze o 28,27 % vyšší. 
– Ceny nájemného v Praze jsou o 21,86 % vyšší. 
– Ceny v restauracích v Praze jsou o 9,12 % vyšší. 
– Ceny potravin v Praze jsou o 37,60 % vyšší.
Domů
Sdílet
Diskuse