Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
16. srpna 2022 9:12
Čas čtení 1:08

Koronavirus: V pondělí se spustila registrace k očkování 4. dávkou. Nový lék má dorazit do konce srpna

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Koronavirus: V pondělí se spustila registrace k očkování 4. dávkou. Nový lék má dorazit do konce srpna
Zdroj: Jens Buettner/Pool/AP/TASR

V pondělí se spustila registrace k očkování 4. dávkou. Pokud ji nebudeš chtít, nemusíš se bát, že by tvůj očkovací certifikát zčervenal.

Od pondělí 15. srpna se můžeš registrovat k očkování čtvrtou dávku proti koronaviru. Ta je doporučena především lidem nad 60 let, ale také těm, kteří mají oslabenou imunitu. Pokud se nenecháš přeočkovat, nemusíš se obávat, že by tvůj očkovací certifikát zčervenal. I nadále bude platný, informuje Ministerstvo zdravotnictví.

15. srpna 2022 16:05 Čas čtení 2:19 Ministerstvo chystá druhou část očkovací kampaně proti koronaviru. Podzimní vlna bezesporu přijde, řekl Válek Ministerstvo chystá druhou část očkovací kampaně proti koronaviru. Podzimní vlna bezesporu přijde, řekl Válek

Jak na registraci a co se stane, pokud čtvrtou dávku nebudu chtít

Ti, kteří budou chtít čtvrtou dávku očkování, se dle doporučení Ministerstva zdravotnictví mají registrovat na webu Centrálního rezervačního systému. Proces funguje stejně jako předchozí registrace. Vybereš si očkovací místo, počkáš na zvací SMS s PINem 2 a po jeho zadání do systému si zvolíš přesný termín očkování. 

„Očkování doporučuji zejména osobám starším 60 let, chronicky nemocným a dalším rizikovým skupinám. Covid-19 je stále mezi námi a je nebezpečný. Vakcína chrání proti těžkému průběhu onemocnění,“ uvedl šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Na podzim pak začne plošné očkování v domovech pro seniory, a to ve spolupráci s tamním praktickým lékařem či nemocnicí. V některých s očkováním 4. dávkou začali už začátkem srpna.

V případě, že očkování čtvrtou dávkou nebudeš chtít podstoupit, nemusíš mít obavy, že by ti zčervenal očkovací certifikát. Ten bude i nadále platný a ani jiné evropské státy zatím neplánují zavést povinné přeočkování.

Koncem srpna do Česka dorazí lék Paxlovid

Koncem srpna by mělo do Česka navíc dorazit antivirotikum Paxlovid, kterého Ministerstvo zdravotnictví nakoupilo 50 000 dávek. „Minulý týden jsme dostali smlouvu ze Spojených států, teď jsme ji připomínkovali, odesílali jsme ji do New Yorku. Já předpokládám, že do konce srpna bude vše vyřešeno,“ dodal Válek (TOP 09).

V pondělí 15. srpna přibylo 2 881 nakažených a v nemocnicích je aktuálně 986 hospitalizovaných s koronavirem.
Naočkováno je v Česku 6 887 407 osob, tedy 65,5 % obyvatel.
Domů
Sdílet
Diskuse