Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
16. srpna 2022 10:44
Čas čtení 0:48

Každý třetí Čech neumí žádný cizí jazyk. V angličtině oproti zbytku Evropy prudce zaostáváme

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Každý třetí Čech neumí žádný cizí jazyk. V angličtině oproti zbytku Evropy prudce zaostáváme
Zdroj: Pixabay/CoxinhaFotos/volně k použití

Průzkum Českého statistického úřadu a vzdělávací organizace Education First ukázal, že třetina Čechů neovládá žádný cizí jazyk. Co se angličtiny týče, Česko patří k nejhorším v Evropě.

Vzdělávací organizace Education First vypracovala průzkum, ze kterého vyplývá, že Češi jsou, co se angličtiny týče, jedni z nejhorších v Evropě. Podle Českého statistického úřadu třetina Čechů nemluví žádným cizím jazykem.

16. srpna 2022 8:28 Čas čtení 0:57 Tom Holland se stahuje ze sociálních sítí. „Škodí mému duševnímu zdraví,“ řekl Tom Holland se stahuje ze sociálních sítí. „Škodí mému duševnímu zdraví,“ řekl

Education First zmapovala, jak jsou na tom s úrovní angličtiny jednotlivé evropské státy. Z dat vzdělávací společnosti pak vyplynulo, že Česko si od minulého roku pohoršilo a z 19. příčky spadlo na 27. Co se znalosti anglického jazyka týče, předběhlo nás i Bulharsko, Slovensko, Polsko, Srbsko nebo Rumunsko. Za námi naopak skončily země jako Moldavsko, Bělorusko, Arménie nebo Rusko. První příčku nikterak překvapivě obsadilo Nizozemsko.

Podle Českého statistického úřadu by příčinou mohla být skutečnost, že třetina Čechů neovládá žádný cizí jazyk. Anglicky se v Česku domluví 45 % obyvatel, avšak 14 % z nich jazyk ovládá jen na základní úrovni a desetina pouze minimálně.

Made with Flourish

Anglický jazyk nejčastěji ovládají studenti či pracující a nejhůře zase důchodci, a to jak ti starobní, tak invalidní. Co se vzdělání týče, jedním či více jazyky nejčastěji mluví vysokoškoláci (99 %) a středoškoláci s maturitou (84 %). Ti, kteří mají dokončenu základní školu, naopak jazyky příliš neovládají a jakýkoli cizí jazyk umí pouze 44 % z nich.

V Česku pak lidé nejvíce umí anglicky (38,6 %), německy (31,9 %) a rusky (28,8 %).

Made with Flourish
Domů
Sdílet
Diskuse