Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
17. srpna 2022 v 16:40
Čas čtení 0:49

Inspekce našla ve více než polovině kopečkových a točených zmrzlin nežádoucí bakterie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Inspekce našla ve více než polovině kopečkových a točených zmrzlin nežádoucí bakterie
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze dle inspekce považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny. Roli může potom hrát i nedostatečné proškolení personálu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Vysoká část odebraných vzorků nesplnila požadavky předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele. Nevyhovující počet vzorků je nejvyšší za posledních šest let. Informovala o tom inspekce na svém webu

V období do 15. 8. 2022 nevyhovělo celkem 56 % vzorků zmrzlin a 75 % vzorků ledů do nápojů. Inspektoři SZPI laboratorně hodnotili 109 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 61 z nich (56 %) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin potvrdily laboratorní rozbory nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae, což je čeleď povětšinou se vyskytující ve střevě a způsobující střevní infekce.

Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze dle inspekce považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny. Roli může potom hrát i nedostatečné proškolení personálu.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Inspekce dále upozorňuje na to, že jednou z častých příčin problémů u točených zmrzlin je praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět. Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková zmrzlina, což lze dle inspekce přičíst rozšířenosti této příchutě.

Domů
Sdílet
Diskuse