Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Neděle 25. 9. 2022 svátek má Zlata, Zlatuše

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
News

Inspekce našla ve více než polovině kopečkových a točených zmrzlin nežádoucí bakterie

Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze dle inspekce považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny. Roli může potom hrát i nedostatečné proškolení personálu.

Tereza Patočková
17. srpen 2022, 16:40 Čas čtení: 0:49
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Inspekce našla ve více než polovině kopečkových a točených zmrzlin nežádoucí bakterie
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
Odebírat newsletter REFRESHERu
10 nejlepších článků Refresheru, jednou za týden. Pokud tě emaily přestanou bavit, tak je kdykoli zrušíš. Zadáním emailu souhlasíš s podmínkami portálu.
News
0
Tereza Patočková
17. srpen 2022, 16:40
Čas čtení: 0:49

Inspekce našla ve více než polovině kopečkových a točených zmrzlin nežádoucí bakterie

Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze dle inspekce považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny. Roli může potom hrát i nedostatečné proškolení personálu.

Tereza Patočková
17. srpen 2022, 16:40
Čas čtení: 0:49
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Inspekce našla ve více než polovině kopečkových a točených zmrzlin nežádoucí bakterie
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Vysoká část odebraných vzorků nesplnila požadavky předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele. Nevyhovující počet vzorků je nejvyšší za posledních šest let. Informovala o tom inspekce na svém webu

 

V období do 15. 8. 2022 nevyhovělo celkem 56 % vzorků zmrzlin a 75 % vzorků ledů do nápojů. Inspektoři SZPI laboratorně hodnotili 109 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 61 z nich (56 %) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin potvrdily laboratorní rozbory nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae, což je čeleď povětšinou se vyskytující ve střevě a způsobující střevní infekce.

 

Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze dle inspekce považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny. Roli může potom hrát i nedostatečné proškolení personálu.

Inspekce dále upozorňuje na to, že jednou z častých příčin problémů u točených zmrzlin je praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět. Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková zmrzlina, což lze dle inspekce přičíst rozšířenosti této příchutě.

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Zdroj: gov.cz, slovniky.czNáhledový obrázek: REFRESHER/Dávid Marcin
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu news
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.