Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
18. srpna 2022 8:18
Čas čtení 1:31

Prezidentský průzkum: V červenci by vyhrál Babiš. O třetí místo se dělí Hilšer a Nerudová

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Prezidentský průzkum: V červenci by vyhrál Babiš. O třetí místo se dělí Hilšer a Nerudová
Zdroj: Facebook/Danuše Nerudová

V červencovém prezidentském modelu zůstává na prvním místě Andrej Babiš, druhý je Petr Pavel.

V červencovém prezidentském modelu zůstává na prvním místě Andrej Babiš s 25,5 %, druhý je Petr Pavel s 21 %. Oba tak mají stejnou podporu jako v červnovém šetření. O třetí místo se dělí Marek Hilšer a Danuše Nerudová (7,5 %). Josef Středula je pátý (7 %). Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Median.

Babiše podle průzkumu podporují zejména lidé starší 64 let (42,4 %), lidé jen se základním vzděláním (55,6 %) a absolventi středních škol bez maturity (40,2 %). Volba Pavla je nejčastější mezi lidmi ve věku 25 až 54 let. Ze všech kandidátů jej v nejvyšší míře volí absolventi vysokých škol (28,8 %) a podnikatelé (42,1 %). Je významně více zvažován mezi muži.

Potenciální voliči Nerudové mají nejčastěji vysokoškolské vzdělání (38,5 %), v případě Hilšera mají nejčastěji středoškolské vzdělání s maturitou (55,6 %). Středula sbírá podporu nejvíce mezi vyučenými bez maturity (55,6 %), důchodci (54,1 %) a zaměstnanci (37,8 %).

Ve druhém kole by Pavel porazil Babiše

Do případného druhého kola prezidentských voleb by se tak dostali Andrej Babiš a Petr Pavel. Na základě rozhodnutých voličů, kteří by přišli k volbám, by podle průzkumu zvítězil Pavel s 59,5 %, Babiš by získal 40,5 %. Téměř čtvrtina respondentů si ale není jista, koho a zda by v druhém kole volila. Výzkumníci tak upozorňují, že by bylo proto předčasné vyvozovat jednoznačné závěry.

Prezidentských voleb by se v červenci 2022 údajně určitě zúčastnilo 62,5 % respondentů, dalších 7,5 % volební účast zvažuje. Deklarovaná volební účast ovšem bývá obvykle vyšší, než je pak skutečná. „Za plentu“ by nyní nešlo 25 % dotázaných, 16,5 % by pak nešlo určitě. 5 % respondentů o účasti zatím nemá jasno. Téměř dvě pětiny respondentů jsou

si jisty i volenou osobností.

Anketa:
Chystáš se k prezidentským volbám?
Ano.
Ne.
Nemůžu ještě volit.
Ano.
86 %
Ne.
5 %
Nemůžu ještě volit.
9 %

Volební jádra a potenciály

Babiš má s 19 % podle aktuálního průzkumu nadále nejsilnější volební jádro. Ve volebním potenciálu ho ovšem předstihuje Pavel (34,4 %), který má zároveň druhé nejsilnější volební jádro (11,5 %). Třetí nejsilnější volební jádro mají Středula a Hilšer (3 %). Třetí nejvyšší volební potenciál má Pavel Fischer (21,1 %).

Volební jádro ukazuje, kolik % hlasů by aktuálně kandidát*ka získal*a, pokud by jej*ji volili jen pevní voliči – ti, kteří jsou si jistí účastí i výběrem daného kandidáta. Volební potenciál ukazuje, kolik % hlasů by mohl*a aktuálně hypoteticky získat, pokud by ho*ji volili všichni, kteří jeho*její volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb.

Průzkum probíhal mezi 24. červnem a 5. srpnem 2022 a zúčastnilo se ho 1002 respondentů ve věku 18 a více let.

Domů
Sdílet
Diskuse