Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič TASR
18. srpna 2022 16:04
Čas čtení 1:00

Finský vzdušný prostor narušily dvě ruské stíhačky. Kvůli dalšímu ruskému stroji musely zasahovat i maďarské gripeny v Pobaltí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Finský vzdušný prostor narušily dvě ruské stíhačky. Kvůli dalšímu ruskému stroji musely zasahovat i maďarské gripeny v Pobaltí
Zdroj: Wikimedia Commons/STAFF SGT. CHERIE A. THURLBY

Finské vojenské letectvo následně spustilo „operační misi“, jejímž cílem bylo identifikovat letadla. Předběžné vyšetřování incidentu zahájila i finská pohraniční stráž.

Finský vzdušný prostor narušily ve čtvrtek pravděpodobně dvě ruské stíhačky. Informuje o tom TASR prostřednictvím finského ministerstva obrany.

„Dvě ruské stíhačky MiG-31 jsou podezřelé z toho, že nad Finským zálivem u města Porvoo narušily finský vzdušný prostor,“ uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení.

Mluvčí ministerstva dodal, že stíhačky narušily vzdušný prostor v 9:40 místního času, přičemž se v oblasti zdržely přibližně dvě minuty.

Finské vojenské letectvo následně spustilo „operační misi“, jejímž cílem bylo identifikovat letadla. Předběžné vyšetřování incidentu zahájila i finská pohraniční stráž.

Finsko a Švédsko v květnu oficiálně požádaly o vstup do Severoatlantické aliance –⁠ čímž se po desetiletích odchýlily od své politiky neutrality –⁠ kvůli obavám o svou bezpečnost, které vyvolala ruská invaze na Ukrajinu. Finská bezpečnostní zpravodajská služba v květnu varovala, že Rusko se bude snažit ovlivnit přístupový proces Finska.

Rušný den měli kromě Finů i v pobaltských státech. Bojová letadla JAS-39 Gripen maďarských vzdušných sil, která chrání vzdušný prostor Pobaltí, ve čtvrtek zalarmovala k ruskému nákladnímu letadlu Iljušin Il-76.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

„Maďarské stíhačky vzlétly brzy ráno k neidentifikovanému letadlu. Gripeny se ke stroji přiblížily a úspěšně jej identifikovaly v souladu s mezinárodními postupy,“ napsal šéf resortu obrany a dodal, že Il-76 letěl nad Baltským mořem směrem na jih. Po úspěšné akci se maďarská bojová letadla vrátila na litevskou základnu Šiauliai.

Maďarský kontingent půl stovky vojáků se čtyřmi gripeny vede od 1. srpna až do 30. listopadu ochranu pobaltského vzdušného prostoru pod velením NATO. Mise se účastní i vzdušné síly Německa a Itálie. Od roku 2015 je to již třetí pobaltská mise maďarského vojenského letectva.

Domů
Sdílet
Diskuse