Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
21. srpna 2022 17:30
Čas čtení 1:14

Spor o banán přilepený na zdi: Americký umělec tvrdí, že Ital okopíroval jeho dílo. Případ je u soudu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Spor o banán přilepený na zdi: Americký umělec tvrdí, že Ital okopíroval jeho dílo. Případ je u soudu
Zdroj: Getty Images

Američan Joe Monford obvinil Maurizia Cattelana z porušování autorských práv.

Banán přilepený ke zdi lepicí páskou jako hlavní předmět sporu. Nejedná se o legraci, ale skutečný případ, který aktuálně projednává soud ve Spojených státech amerických. Tamní umělec Joe Monford totiž obvinil z krádeže autorských práv Itala Maurizia Cattelana, informuje The Guardian. Dílo umělce z Apeninského poloostrova s názvem Comedian z roku 2019 je prý jen okopírováním jeho díla Banana & Orange, které Monford stvořil před více než dvaceti lety. 

Autorská práva na ovoce a lepicí pásku

„Já jsem toto vymyslel v roce 2000. Pak nějaký chlápek ukradne moje harampádí a prodává to za více než sto tisíc dolarů za kus,“citoval Monforda britský The Guardian. Soudní proces začal už v červenci. Tehdy se ho Cattelan snažil zastavit, soudce ovšem rozhodl, že Monford může ve své žalobě pokračovat. Přestože nemá podle soudce „autorská práva na ovoce a lepicí pásku“, odůvodnění žaloby je prý dostatečné. 

Monfordovo tvrzení o podobnosti děl v první fázi soudního procesu uspělo. V obou případech se lepicí páska táhne nahoru zleva doprava pod úhlem a připevňuje ke zdi vycentrovaný žlutý banán. V obou dílech se banán a lepicí páska protínají zhruba uprostřed.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Soudce se ve svém vyjádření zamýšlel také nad tím, zda lze dílo vzhledem k jeho povaze vůbec považovat za umění. I když Cattelan tvrdil, že koordinace a uspořádání díla Banana & Orange nejsou dostatečně originální, aby mohly být chráněny autorskými právy, soud mu za pravdu nedal. „I když použití stříbrné lepicí pásky k připevnění banánu na zeď nemusí být nejvyšším stupněm kreativity, jeho absurdní povaha splňuje alespoň minimální stupeň potřebný k tomu, aby byl označen jako originál,“ oponoval italskému umělci.

Domů
Sdílet
Diskuse