Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
23. srpna 2022 v 6:00
Čas čtení 6:22
Lucie Kotvalová

Sergio přijel před 12 lety do Česka a založil tradiční pekárnu. V La Focaccerii můžeš ochutnat pravou Sicílii

Sergio přijel před 12 lety do Česka a založil tradiční pekárnu. V La Focaccerii můžeš ochutnat pravou Sicílii
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER PRAHA
Uložit Uložené

Sergio Spinnato se před 12 lety přestěhoval do České republiky, kde pokračuje v tradičním umění své rodiny –⁠ pečení italského pečiva. Pro příjezd do Prahy měl ovšem jiné důvody: „Moje duše potřebovala skutečnou změnu a silný šok,“ říká.

Pokud se člověk s někým baví o tom, jak mezi lidmi stavět mosty místo zdí, častá odpověď je: „Skrze osobní zkušenost.“ Setkání. Komunikaci. Sblížení.

Do Prahy se stěhuje mnoho lidí s nejrůznějšími příběhy, plány, sny a ambicemi – ať už jsou ovšem jejich důvody jakékoli, Česká republika se buď dočasně, nebo trvale stala jejich domovem. Tento text přibližuje osud jednoho z nich – Sergia Spinnata ze Sicílie. Proč? Aby nadužívaná fráze „znám své lidi“ z úst Češek a Čechů nebyla jen prázdnou floskulí.

Doporučeno
Cílová stanice: Praha. Z jakých důvodů se mladí lidé stěhují do českého velkoměsta? Cílová stanice: Praha. Z jakých důvodů se mladí lidé stěhují do českého velkoměsta? 21. července 2022 v 7:00

Vášeň pro italské pečivo

Vůně kávy, pečiva a cukru. Je docela možné, že pekárnu výstižně nazvanou La Focacceria najdeš po čichu již z pražské tramvajové zastávky Ruská.

La Focacceria v pražských Vršovicích.
La Focacceria v pražských Vršovicích. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

V momentě, kdy vstoupíš do prostoru o několika málo metrech čtverečních (vzhledem ke své nevyhovující prostorové představivosti si nedovoluji tipovat konkrétní číslo) na adrese Krymská 30 v pražských Vršovicích, ucítíš Itálii.

V rádiu mužský hlas halasně zpívá „ti amo“ nebo možná „te amo“, ale je to jedno. Středomořskou atmosféru, která způsobuje, že člověk téměř fyzicky cítí mořskou sůl štípající v očích, to utváří zcela dostatečně. Pocit Itálie kromě na první pohled zjevných vjemů formuje i teplota v malém obchůdku. Žhnoucí trouby ohřívající na přání zákazníků nadýchané focaccie způsobují, že je tu některé dny téměř nedýchatelno a člověk se na prahu téměř vmžiku orosí potem. Sergio Spinnato, majitel zdejší pekárny, je na to zřejmě zvyklý. Schopnost snášet žár – ať už slunce, či pekáren – má zakódovanou v sobě.

Doporučeno
Kam na nejlepší brunch na Vinohradech a ve Vršovicích? Máme pro tebe 7 tipů Kam na nejlepší brunch na Vinohradech a ve Vršovicích? Máme pro tebe 7 tipů 23. listopadu 2024 v 7:00

Jeho rodina vlastní několik pekáren a kaváren v hlavním městě Sicílie: Palermu. Jejich vznik datují do roku 1860 – jedná se taktéž o významné datum ve snahách italských revolucionářů v čele s Giuseppem Garibaldim sjednotit italský národ v jeden stát. Sergio ovšem říká, že se tomuto umění („umění“ jakožto termín, který v tomto kontextu Sergio zmiňuje opakovaně) jeho rodina věnuje již téměř tři století. Jeho dědeček se dokonce oženil s dcerou pekařů. „Celý náš rodinný strom života je prosáklý chlebem,“ zamýšlí se.

Vypráví mi o proslulosti a vyhlášenosti produktů své rodiny. Jejich příjmení, tedy „Spinnato“, je podle něj mezi místními v Palermu inherentně spojené s pekařským uměním. Autenticitu jejich podniků vyzdvihuje i článek popisující Caffe Spinnato. Kavárnu, kterou vede Mario Spinnato – Sergiův bratranec.

V rodinné pekárně začal Sergio pracovat, když mu bylo čtrnáct let, a péct se tak naučil od své rodiny, především od svého dědečka a tatínka. „S touto prací a s tímto uměním v krvi jsem se už narodil,“ vysvětluje.

La Focacceria, kterou vlastní Sergio Spinnato.Biscotti.
Zobrazit galerii
(2)

Založit proto pekárnu podobnou těm, které mají v Palermu, bylo (mimo všechny očividné trable a praktické záležitosti, které plynou ze zakládání byznysu) snadné. Před téměř šesti lety potkal v italském obchodě v Praze, kde tehdy pracoval, díky shodě okolností Marinu. „Má italské srdce i duši, ačkoli není rodilá Italka. Mluvila perfektní italštinou. Sklenička prosecca a miska ovoce pak daly vzniknout krásnému přátelství,“ popisuje. Marina se pro něj stala blízkou přítelkyní, téměř sestrou.

Doporučeno
Jak bude vypadat Praha za pár let? Podívej se v galerii Jak bude vypadat Praha za pár let? Podívej se v galerii 7. listopadu 2024 v 10:30

Sdílená vášeň pro Itálii a italské pečivo je dovedla ke společným úvahám nad založením italské pekárny, focaccerii. Po učinění rozhodnutí začali hledat místo mimo turistické centrum. Každý den se chtěli probouzet a „růst“ s lidmi, kteří v Praze bydlí. Nikoli s jednodenními turisty.

„Chtěli jsme, aby naši zákazníci byli lidé, kteří přijdou, usmívají se a jsou rádi, že u sebe doma našli pravé italské aroma a chutě. Chtěli jsme být ambasadoři italských produktů v České republice,“ vzpomíná Sergio. Svou vizi realizovali až do minulého roku společně: nyní Marina žije v Itálii a Sergio již podniká sám. „Její schopnost zachytit každý aspekt italské kuchyně byla rozhodující pro finální úspěch celého projektu,“ reflektuje.

Itálie všude, kam se podíváš.
Itálie všude, kam se podíváš. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Kvalita, mužský či ženský rod a svatá Lucie

Většinu produktů si kvůli vysokým nárokům na kvalitu, které Sergio vyznává, nechává dovážet ze Sicílie či jiných částí Itálie – včetně mouky, prosecca a kávových zrn. To se vzhledem k inflaci ukazuje jako čím dál těžší úkol. Sergio ovšem učinil rozhodnutí: „V této těžké chvíli jsme se rozhodli udržet, a dokonce ještě zlepšit kvalitu našich produktů. Nejlepší cesta pro nás je utratit sice více peněz, ale mít produkty co nejkvalitnější. Kvalita má svou cenu, ale také přináší požitek, za který se vždy vyplatí zaplatit,“ říká.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Dočti článek již od 125 Kč 25 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120172 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: PPV kód na Oktagon 64 , Lístok ZDARMA na linke Bratislava – Viedeň/Schwechat nebo 30 % zľava na ročné predplatné Rejoy
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse