Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
22. srpna 2022 12:12
Čas čtení 0:54

Poslechni si černou díru. Vědci z NASA zachytili, jak zní

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Poslechni si černou díru. Vědci z NASA zachytili, jak zní
Zdroj: NASA

Za šíření zvuku může velká koncentrace plynu.

Ve vesmíru je vakuum, vzduchoprázdno a logicky by v něm tedy nemělo být cokoliv slyšet, protože se zvukové vlny nemají kudy šířit. Neplatí to ale pro celý vesmír. NASA zachytila signály z černé díry, které díky počítačové kombinaci s dalšími daty dávají možnost poslechnout si, jak by černá díra ve skutečnosti zněla. NASA o tom informovala na Twitteru.

21. srpna 2022 11:00 Čas čtení 6:10 Zdravější, produktivnější, klidnější. Týden jsem používal českou aplikaci VOS.health na zlepšení mentálního zdraví Zdravější, produktivnější, klidnější. Týden jsem používal českou aplikaci VOS.health na zlepšení mentálního zdraví

„Galaktický shluk má velké množství plynů, takže jsme mohli zachytit opravdový zvuk. Tady jej máte zesílený a smíchaný společně s dalšími daty. Poslechněte si černou díru,“ napsala NASA na sociální síť.

Vědci extrahovali zvuk z černé díry v centru shluku galaxií Perseus, kde se zvuk šíří od prostředka k okrajům. Pokud si pustíš nahrávku, uslyšíš tajemné dunivé zvuky. Podle NASA jsou to zvuky, které se díky velkému množství plynu koncentrovaného na jednom místě mohou šířit.

Zvukové vlny vědci identifikovali už v minulosti. Nyní je extrahovali a převedli je do poslouchatelné podoby. Signály musely být syntetizovány do rozsahu lidského sluchu posunutím o 57 až 58 oktáv nad jejich skutečnou výškou, uvádí NASA na svém webu.

Anketa:
Jak se ti líbí zvuky černé díry?
Jsou fascinující a krásné.
Ou nou, hodně creepy!
Chybí tomu pořádný beaty, pak to bude cool.
Jsou fascinující a krásné.
52 %
Ou nou, hodně creepy!
38 %
Chybí tomu pořádný beaty, pak to bude cool.
11 %
Domů
Sdílet
Diskuse