Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
22. srpna 2022 20:33
Čas čtení 1:05

Domácí zvířata často nejsou zahrnuta do reakčních plánů pro případ přírodních katastrof, upozorňují vědci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Domácí zvířata často nejsou zahrnuta do reakčních plánů pro případ přírodních katastrof, upozorňují vědci
Zdroj: Flickr/volně k užití

Ukázal to výzkum univerzity v Arizoně.

Kvůli klimatické změně už dnes narůstá počet přírodních katastrof, jako jsou požáry, záplavy nebo sucha. Tento problém se bude v budoucnu ještě prohlubovat. Americká města a obce se na tuto možnost připravují formou reakčních plánů v případě, že takový scénář nastane. Odbornice z Arizonské univerzity ale zjistily, že jen málo takových plánů zahrnuje potřeby domácích zvířat.

Poptávka po péči se liší podle typu katastrofy

Janice Baldwin Rowitt a Heidi Brown z katedry epidemiologie a biostatistiky na Arizonské univerzitě zkoumaly, jak se v letech 2013 až 2018 měnily populace koček a psů v zařízeních specializujících se na péči o ně. Přestože tyto druhy zvířat „vlastní“ většina amerických rodin, výzkum ukázal, že jen velmi málo zařízení jejich potřeby v případě katastrof zohledňuje. 

Výsledky analýzy publikované v časopise Plos Climate ukázaly, že poptávka po službách útulků se lišila podle toho, o jakou katastrofu se jednalo. U psů byla zvýšená poptávka po umístění do některého ze zařízení po hurikánech, a to i po jednom roce po katastrofě. Nebylo tomu tak například u požárů.

16. května 2024 8:00 Čas čtení 7:04 „Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny? „Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny?

Analýza neukázala, že by požáry a hurikány vedly k tomu, že by muselo být utraceno více psů. Na rozdíl od koček, v jejichž případě organizace hlásily větší počet eutanazií kvůli popáleninám a zraněním. Kočky navíc podle průzkumu potřebují být v útulcích hlavně v měsíci katastrofy. V měsíci po katastrofě je příjem nižší. 

Podle výzkumnic by potřeby domácích zvířat měly být do plánů řešení katastrof zahrnuty. Nejúčinněji toho lze dosáhnout spoluprací mezi vládami, krizovým managementem, organizacemi na ochranu zvířat i samotnými majiteli. Je to podle nich důležité i proto, že majitelé těchto zvířat jsou klidnější ve chvíli, kdy je o jejich mazlíčky v době katastrofy postaráno.

Domů
Sdílet
Diskuse