Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. srpna 2022 7:57
Čas čtení 3:06

Plzeň doma Karabach zvládla, vyhrála 2:1 a postoupila do Ligy mistrů!

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Plzeň doma Karabach zvládla, vyhrála 2:1 a postoupila do Ligy mistrů!
Zdroj: ČTK/Chaloupka Miroslav

Západočeši opanovali velmi vyrovnaný zápas a zahrají si základní skupinu nejlepší evropské soutěže.

Miliony z Ligy mistrů klepaly na dveře a Viktoria Plzeň si toho byla dost dobře vědoma. Proto do odvety play-off soutěže s ázerbájdžánským Karabachem chtěla co nejlepší výsledek, což se jí hlavně díky brankáři Staňkovi povedlo. Po remíze 0:0 se tak v úterý ve Štruncových sadech začínalo od začátku s tím, že český celek měl v zádech domácí fanoušky a pod nohama vlastní pažit.

Zpočátku se Plzni také dařilo, měla více ze hry a také několik standardních situací. První gól si ale nakonec připsal soupeř ve 38. minutě, kdy se prosadil Ozobič. Vedení Karabachu ale nakonec vydrželo jen do 58. minuty, kdy špatný výběh hostujícího brankáře vystihl Jan Kopic. Nabuzení plzeňští fotbalisté pokračovali v tlaku, jenž se jim vyplatil v 73. minutě díky Klimentovi, který nasadil gólmanovi Karabachu jesličky a získal vedení. 

Karabach v závěru šance měl, nedokázal je ale proměnit. Viktoria Plzeň proto zvládla to, co si před sezónou předeslala, a vybojovala si postup do základní skupiny Ligy mistrů.

17. srpna 2022 20:38 Čas čtení 2:30 Viktoria Plzeň v Karabachu neinkasovala a uhrála remízu 0:0 Viktoria Plzeň v Karabachu neinkasovala a uhrála remízu 0:0

Zápas o všechno

Teď, nebo až někdy příště. Kdyby však Viktoria Plzeň domácí odvetu play-off Ligy mistrů s ázerbájdžánským Karabachem nezvládla, byla by opravdu zklamaná. Je to totiž poprvé za dlouhou dobu, co byla tak blízko základní skupině nejlepší pohárové soutěže v Evropě v posledních letech. Potenciální prohra s houževnatým soupeřem by sice znamenala pohárovou základní skupinu Evropské ligy, slova útěchy by se však hledala jen těžce.


Navíc v době, kdy to Viktorce opravdu vychází. Trenér Michal Bílek se totiž může opřít o zkušené mužstvo, jehož sebevědomí je cítit. V posledních pěti zápasech bodově klopýtlo pouze jednou, a to právě v prvním zápase v Baku, kdy po ne zrovna střelecky výrazném výkonu uhájil bezbrankovou remízu a naděje na postup plzeňský brankář Jindřich Staněk. Ve Štruncových sadech už gól padnout musel, čemuž chtěli jít Západočeši naproti.


V základní sestavě se však i přesto neobjevil po boku Tomáše Chorého Jan Kliment, který se v předkolech dokázal prosadit, proto Plzeň začala v klasickém rozestavení 4–⁠2–⁠3–⁠1. Změnou byl start Václava Jemelky místo kapitána Lukáše Hejdy, v základu na levé obraně nastoupil nadějný Libor Holík. Soupeř dorazil taktéž v silné sestavě vedené nebezpečným Brazilcem Kadym, jehož se v prvním zápase povedlo Plzni vynulovat.

Ofenzivní Plzeň a první kapitulace

Atmosféra byla elektrizující a plzeňští fotbalisté se za ni chtěli fanouškům odvděčit ofenzivní hrou. Už v druhé minutě pálil směrem k domácímu kotli z voleje Kalvach, Magomedalijevovu bránu ale netrefil. Domácí hráči ovládli první čtvrthodinu dobrým útočným pohybem a držením balónu a dovolili soupeři pouze jednu střelu v 16. minutě, která ale cíl taktéž nenašla.


Hra se vyrovnala po polovině první půle. Obě strany se snažily najít v soupeřově obraně skulinku, kterou by se dostaly do šance. Obránci však byli pozorní a nedopustili, aby byli brankáři jakkoliv ohroženi. Bohužel pro červenomodré přišla ve 38. minutě první standardní situace Karabachu, kterou dokázal krásně proměnit Filip Ozobič. Hezky rozehraný poločas se tak domácím začal hroutit před očima, jelikož tlak soupeře byl v posledních pěti minutách obrovský. Západočeši jej nicméně zvládli dohrát bez dalšího inkasování.

Liga mistrů na západě Čech

Plzeň potřebovala co nejdříve vstřelit kontaktní branku, jenže to jí její soupeř neumožňoval. Navázal na svou ofenzivní práci z konce první části a prověřoval obranu domácích, která musela více riskovat. První střela Karabachu přišla v 51. minutě od Zoubira, stejně jako Huseynův pokus o minutu později ale nebyla přesná. V 53. minutě ale vytáhl nebezpečnou ránu Kady, jíž musel likvidovat Staněk.


Na hřišti se začaly zvedat emoce. Toho využila Plzeň nejlépe, jak mohla. V 58. minutě ji z tlaku vysvobodila standardní situace Jemelky, která se odrazila ke Kopicovi. Hráč Viktorie vystihl špatný výběh hostujícího brankáře a srovnal skóre na 1:1. A to nebylo od Západočechů všechno. V 73. minutě gradovala snaha domácích, kteří, napumpovaní vyrovnáním, chtěli vedení. Volání vyslyšel Mosquera, který našel střídajícího Klimenta a ten potvrdil letošní formu a nasadil Magomedalijevovi jesličky.


Vzápětí měl ale plzeňský celek problém, jelikož Klimentovi při gólu praskl zadní stehenní sval. Musel jej tedy vystřídat Erik Jirka, jenž hned v 75. minutě poslal zajímavou střelu k tyči. Ta se ale bohužel neujala. Karabach se začal hemžit před Staňkem k závěrečnému tlaku až po 10 minutách, ani Šejdajevova střela ale síť nenašla. A když Karabach nevymyslel žádnou pořádnou střelu ani v nastavení, Viktoria Plzeň mohla začít slavit postup do základní skupiny Ligy mistrů. Své soupeře zjistí během losu ve čtvrtek 25. srpna.

Domů
Sdílet
Diskuse