Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
17. srpna 2022 20:38
Čas čtení 2:30

Viktoria Plzeň v Karabachu neinkasovala a uhrála remízu 0:0

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Viktoria Plzeň v Karabachu neinkasovala a uhrála remízu 0:0
Zdroj: Getty Images/Aziz Karimov

Zápas vyrovnaných soupeřů plný soubojů, tím byla první část play-off Ligy mistrů.

Před branami Ligy mistrů na konci Evropy. Viktoria Plzeň odcestovala ve středu k prvnímu zápasu 4. předkola Ligy mistrů do Ázerbájdžánu, kde se v Baku postavila Karabachu. Před kláním fanoušci očekávali tuhou bitvu dvou vyrovnaných soupeřů, což se potvrdilo. Nakonec, i přes množství vyložených šancí, skončil první poločas bez branek.

Druhá polovina zápasu byla ještě bojovnější, což ale znamenalo mnohem méně vyložených šancí. Západočechům se povedlo zejména díky vynikajícímu Staňkovi neinkasovat, na druhou stranu se jim ale nepodařilo ani vsítit gól. To znamenalo konec zápasu a stav 0:0.

9. srpna 2022 20:52 Čas čtení 3:11 Plzeň porazila Tiraspol 2:1, postupuje do play-off Ligy mistrů Plzeň porazila Tiraspol 2:1, postupuje do play-off Ligy mistrů

Vyrovnaní soupeři

Chybí už jenom krůček. V případě, že Viktoria Plzeň zvládne ve 4. předkole Ligy mistrů porazit posledního soupeře, si zahraje základní skupinu nejprestižnější evropské fotbalové soutěže. Do cesty se jí nicméně postavil nevyzpytatelný soupeř, kvůli němuž musela cestovat až na okraj Evropy. Čtvrteční zápas v ázerbájdžánském Baku totiž odehrála s Karabachem.


Nejúspěšnější celek kavkazské republiky, jenž jako první v historii země dokázal proniknout do základní fáze Ligy mistrů, má letos formu. V posledních 7 zápasech neprohrál, když si v předkolech dokázal postupně poradit s Lechem Poznań, Curychem a maďarským Ferencvárosim. Trenér Gurbanov bude sázet zejména na um Brazilce Kadyho, loňskou dvanáctigólovou posilu, která se podepsala pod sedm gólů v předkolech. Co se ale Plzně týče, existuje statistika, jež pro domácí úplně nehraje.


Západočeši totiž dokázali Karabach v Lize mistrů vyřadit před 6 lety, navíc ázerbajdžánským soupeřem nebyli poraženi. Po krasojízdě s HJK, Tiraspolem a ligové výhře nad Hradcem byli navíc v dobrém rozpoložení. Trenér Bílek proto před zápasem vsadil na osvědčenou jedenáctku pouze s jedinou změnou – aby mohl tým vstoupit do zápasu v rozestavení 3–5–2, nastoupila do stoperské trojice vedle Pernici a Hejdy posila z Olomouce Václav Jemelka.

Vynikající Staněk

Klání jasného favorita nemělo, domácí se ale chtěli ukázat. Třicet tisíc fanoušků vidělo Karabach v nebezpečné akci již v 6. minutě. Po chybě Kalvacha se uvolnil Wadji, který našel Vešoviče, jehož únik musel zlikvidovat až Staněk. Od něj se ale míč pouze odrazil ke Kadymu, naštěstí zakončení do prázdné brány znovu zamezil hostující brankář. V 15. minutě se Vešovičovi povedlo obejít hostující obranu a před brankou hledal Zoubira, jenž však na dorážku do prázdné brány nedosáhl.

Defenzivně hrající Plzeň měla první zajímavou šanci ve 21. minutě, kdy po rohu zakončoval Tomáš Chorý. Domácí Jankovič ale míč vykopl z brankové čáry. Na to ale Karabach dokázal zareagovat za 6 minut dalším únikem, Staněk však vynikajícím zákrokem odvrátil vedení domácích. Po půl hodině hry, kdy se týmy přetahovaly o míč uprostřed hřiště, přišel plzeňský kontr, jenže na nahrávku hlavou od Chorého nedosáhl Kopic. Proto první poločas, jenž akorát potvrdil vyrovnanost obou soupeřů, nakonec skončil bez branek.

Boj

Další větší šanci viděli fanoušci až v 57. minutě, kdy Vešovič i Kady znovu zakončovali. Nicméně i kdyby vstřelili gól, nebyl by kvůli ofsajdu uznán. V 60. minutě to Kady vyzkoušel znovu, nýbrž neúspěšně. Karabach začal stupňovat své dobývání o pět minut později, nicméně jak plzeňská obrana, tak hlavně brankář, hrající ve velké pohodě, se nenechali nachytat.


Co se četností velkých šancí týče, druhá polovina zápasu byla mnohem chudší než ta první. Oba celky se snažily proniknout do soupeřova vápna, avšak na obou stranách svědomitě vystupovaly obranné valy, což obvykle končilo ať útočnými, tak obrannými fauly. V 83. minutě nicméně dostal Staněk znovu možnost zazářit a vychytal ránu Ozobiče. Plzeň proto dokázala udržet v Ázerbájdžánu čisté konto, nicméně bez vstřeleného gólu výhodu výhry nezískala. Ve Štruncových sadech se proto bude hrát po remíze 0:0.

Domů
Sdílet
Diskuse