Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
9. srpna 2022 20:52
Čas čtení 3:11

Plzeň porazila Tiraspol 2:1, postupuje do play-off Ligy mistrů

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Plzeň porazila Tiraspol 2:1, postupuje do play-off Ligy mistrů
Zdroj: ČTK/Chaloupka Miroslav

Nebyla to tak jednoznačná odveta jako proti HJK, navzdory neproměněné penaltě však Plzeň dokázala uhájit postup i přes druhého soupeře.

O krok blíž vysněné Lize mistrů. Viktoria Plzeň chtěla svůj v pořadí čtvrtý postup do základní skupiny soutěže. Aby se jí to podařilo, potřebovala zvítězit v odvetě 3. předkola proti Sheriffu Tiraspol. A podobně jako v odvetě v předchozím předkole s Helsinkami si svůj úkol vzala k srdci.

Hned v 10. minutě se po pěkné kombinaci prosadil Kliment. Stejně jako v předchozím klání dostali domácí i výhodu penalty, kterou ale Chorý ve 27. minutě zahodil. Stejnou chybu nicméně neudělal Tiraspol, který dostal výhodu pokutového kopu ve 46. minutě. Ten proměnil Akanbi.

Pak ale přišla na řadu jednoduchá a přímočará hra Plzně a po rohovém kopu Kalvacha dokázal v 62. minutě přiklonit vedení na stranu Plzně Mosquera. Moldavský tým byl však v poslední čtvrtině druhého poločasu nebezpečný, kvůli čemuž museli domácí vykopávat míč i z odkryté brány. To však nezměnilo nic na tom, že to Západočeši zvládli a v play-off Ligy mistrů se postaví lepšímu z dvojice Ferencvárosi–Karabach.

2. srpna 2022 20:53 Čas čtení 2:59 Tiraspol nebyl pro Plzeň problém. Západočeši zvítězili v Moldavsku 1:2 Tiraspol nebyl pro Plzeň problém. Západočeši zvítězili v Moldavsku 1:2

Cesta za Ligou mistrů

Letos by to šlo, musí si říkat fanoušci Viktorie Plzeň, kteří sledují letošní putování svých oblíbenců pohárovou Evropou. Momentálně mají dosavadní předkola Ligy mistrů v podání českého mistra stejné schéma – na venkovním hřišti vyhraje 1:2 a doma chce hřiště úplně ovládnout. Před odvetou 3. předkola soutěže proti Sheriffu Tiraspol bylo jasné, že Západočeši budou chtít zopakovat svůj předchozí výkon proti HJK, kdy doma v odvetě vyhráli 5:0.


Nic však nebylo předem rozhodnuto. Moldavský soupeř v minulém zápase dokázal, že umí zahrozit a potenciální výhodu standardní situace potrestat. Plzeň však mohla počítat s tím, že pokud bude vycházet ze zajištěné obrany, jako to dělala v Kišiněvě, bude mít možnost nejen kontrolovat hru, ale zároveň trápit soupeře, kteří v Plzni musí vyhrát, z nebezpečných brejků.


K tomu měla dopomoci sestava viktoriánů, jejíž složení bylo úplně stejné jako v předchozím vzájemném zápasu. Akorát matoucí rozestavení 3–4–3, které mělo původně soupeře překvapit, se vrátilo na původních 4–4–2 s Klimentem a Chorým v útoku. Soupeř naopak udělal jednu změnu v každé řadě. V útoku nastoupil Ouattara, v záloze Salifu a v obraně Evangelou.

Brzké vedení a neproměněná penalta

Štěstí se musí jít naproti. Proto se moldavský soupeř Plzně hrající v černém snažil od prvních minut tvořit hru a uzavřít Viktorii na její polovině. Zkonsolidované domácí obraně se ale dařilo nakopávané pokusy odvracet, a dokonce udeřit jako první. Bucha vymyslel přihrávku na Chorého, který nebyl chamtivý a nechal Jana Klimenta v 10. minutě vystřelit a vsítit vedoucí branku. Vývoj zápasu začal připomínat odvetu s HJK, jelikož domácí hráli v pohodě a s chutí.


Všechno šlo podle plánu i po půl hodině hry. Ve 27. minutě dokonce obránce Evangelou zatahal Chorého ve vápně za dres a rozhodčí Grinfeld nařídil penaltu. Jedinou změnou v zajetém chodu zápasů byl však způsob, jakým český útočník s penaltou naložil. Svou střelu totiž poslal mimo tři tyče Abalory.

17. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě?

Zbytek poločasu poznamenalo velké kouskování hry způsobené fauly na obou stranách, nicméně její podoba se skládala z marného dobývání Staňkovy brány a precizního bránění s protiútoky plzeňských fotbalistů. Proto šla Plzeň do šatny s jednogólovým vedením.

Další penalta a hrozivý Tiraspol

Bohužel ve 46. minutě neunikla penaltě ani Plzeň. Když už se zdálo, že Havel zažene nebezpečný protiútok, podklouzl na kraji pokutového území a dotkl se míče rukou. Odpískanou penaltu si, podobně jako v Kišiněvě, vzal na starost Akanbi a vyrovnal skóre. Za tři minuty mohla znovu vést Plzeň, jenže Kopic nedokázal nadvakrát překonat Abaloru. Tiraspol kontroval tvrdou střelou, kterou vyrazil Staněk.


Viktoria Plzeň byla najednou jako opařená, čehož chtěl moldavský celek využít. V 52. minutě musel domácí brankář předvést fantastický zákrok proti Ouattarovi na brankové čáře a jen díky němu se hosté nedostali do vedení. Západočeši přesto nechtěli nic vzdát a znovu dokázali, že mají formu. V 62. minutě si našel centr z rohového kopu Mosquera a nikým nechráněn dorazil míč do sítě. O minutu později prověřil Staňka na oplátku Badolo, avšak s nulovým výsledkem.


Tiraspol v poslední čtvrtině každopádně přitlačil a v 74. minutě musela Plzeň další míč vykopávat z brankové čáry. Útočnému snažení mužů v černém však dal vale hostující smolař Evangelou, jenž viděl v 85. minutě druhou žlutou kartu a musel předčasně do šaten. Plzeňští tak měli početní výhodu, jednogólový náskok, a nakonec velmi zkušeně uhlídali svůj postup. Z toho důvodu se v přímém souboji o základní skupinu Ligy mistrů utkají s lepším z dvojice Karabach–Ferencvaros.

Domů
Sdílet
Diskuse