Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
29. srpna 2022 13:23
Čas čtení 0:57

NASA startuje program Artemis, který chce vrátit člověka na Měsíc

Kategorie:
News
Uložit Uložené
NASA startuje program Artemis, který chce vrátit člověka na Měsíc
Zdroj: Flickr/volně k užití

Start je naplánován na pondělí ve 14:33 středoevropského letního času.

V pondělí odstartuje dlouho očekávaná mise Artemis 1 vesmírné agentury NASA. Raketa Space Launch System (SLS) má s modulem Orion bez lidské posádky obletět Měsíc a po 42 dnech se vrátit zpět na Zemi. Start z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě můžeš sledovat živě. 

Návrat na Měsíc

Padesát let po konci vesmírného programu Apollo, díky kterému se lidem poprvé podařilo přistát na Měsíci, přichází NASA s programem Artemis, jenž má za cíl člověka na Měsíc vrátit. Téměř sto metrů vysoká raketa už je připravená na odpalovací rampě a měla by motory zažehnout přesně ve 14:33 středoevropského času. V případě špatného počasí by mohl být start opožděn o dvě hodiny. Pokud do 16:33 neodstartuje, nastane další pokus 2. nebo 5. září.

Mise Artemis bez posádky má za cíl otestovat kromě rakety také modul Orion a řídicí středisko na Zemi. Testovací program bude trvat 42 dní. Modul během nich třikrát obkrouží Měsíc a 10. října by měl dopadnout do Tichého oceánu. Na palubě Orionu budou instalovány speciální figuríny, které simulují lidské tkáně a orgány a vědci díky nim otestují vliv radiace a dalších podmínek na lidské tělo.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Pokud půjde mise Artemis 1 podle plánů, bude na ni navazovat Artemis 2, v níž by už v roce 2024 mohla Měsíc obletět loď s posádkou. Do konce roku 2025 by pak v rámci Artemis 3 mohli na povrchu Měsíce přistát lidé. Cílem mise je kromě návratu na Měsíc také příprava mise na Mars. 

Domů
Sdílet
Diskuse