Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
30. srpna 2022 8:22
Čas čtení 1:17

Česká televize šetří. Prodala část vysílacích práv fotbalového mistrovství světa v Kataru televizi Nova

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Česká televize šetří. Prodala část vysílacích práv fotbalového mistrovství světa v Kataru televizi Nova
Zdroj: ČTK/ZUMA/Jesper Zerman

Úsporná opatření, která Česká televize vyhlásila před začátkem léta, přichází v platnost. Jedním z nich je prodej části vysílacích práv na nadcházející fotbalové mistrovství světa v Kataru, které se odehraje v listopadu.

Česká televize v rámci dříve ohlášených úsporných opatření prodala část vysílacích práv k nadcházejícímu fotbalovému mistrovství světa v Kataru televizi Nova. Uvedla to v pondělním prohlášení na Twitteru. Dle zástupců televize se jedná o „nezbytné úspory“, které jsou navázány na pokles reálné hodnoty koncesionářských, respektive televizních poplatků.

31. května 2022 17:04 Čas čtení 1:50 Škrty v ČT: Sníží se počet zaměstnanců, omezí se sportovní vysílání a skončí ČT3 Škrty v ČT: Sníží se počet zaměstnanců, omezí se sportovní vysílání a skončí ČT3

Podle vyjádření české veřejnoprávní televize se jedná o jeden z nutných kroků k tomu, aby ušetřila. „Pokračujeme tak v nezbytných úsporách, které jsou navázány na pokles reálné hodnoty televizního poplatku,“ zmiňuje na sociální síti. Televize z šampionátu, který se koná v listopadu a na němž nebude přítomna česká reprezentace, nakonec exkluzivně odvysílá 32 zápasů, dalších 14 z nich bude sdíleno s Novou.

Opatření

Škrty, které bude chtít Česká televize v rámci úspor provést, zmínil generální ředitel Petr Dvořák již na konci května tohoto roku. Podle jeho vyjádření byla klesající hodnota televizního poplatku letitým problémem, jenž trval prakticky desetiletí. Bylo proto jen otázkou času, kdy televize přistoupí k jasným opatřením.

Není se čemu divit. Výše televizního koncesionářského poplatku se nezměnila od roku 2008 a činí 135 korun, vlivem inflace ale jeho reálná hodnota klesla na dnešních 86 korun. Proto televize plánovala škrt v několika oblastech v celkové výši téměř jedné miliardy korun. Kromě propouštění zaměstnanců se rozhodla ukončit také vysílání programu ČT3 pro nejstarší k 1. lednu 2023. Již tehdy dala také na vědomí, že dá možnost k odprodeji některých vysílacích práv včetně těch k fotbalovému mistrovství světa. 

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

„Když se to podaří a uděláme to chytře, budeme schopni nabídnout divákům kvalitní službu a budeme se snažit otvírat témata pro český televizní trh. Budeme hledat cesty, jak dělat věci neotřelé a nové a takové, které odpovídají tomu, co by ČT dělat měla,“ řekl tehdy Dvořák.

Domů
Sdílet
Diskuse