Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
31. srpna 2022 8:12
Čas čtení 1:15

Světoví lídři si připomínají Gorbačova: Podle tajemníka OSN změnil svět k lepšímu, soustrast vyjádřil i Putin

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Světoví lídři si připomínají Gorbačova: Podle tajemníka OSN změnil svět k lepšímu, soustrast vyjádřil i Putin
Zdroj: Getty Images/Bryn Colton

Michail Gorbačov udělal pro nenásilné ukončení studené války více než kterýkoli jiný lídr SSSR, říká generální tajemník OSN.

Mnozí světoví lídři včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen a generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese si ve středu připomněli zásluhy Michaila Gorbačova. Bývalý sovětský lídr zemřel v úterý (30. srpna) v moskevské nemocnici. 

„Michail Gorbačov byl lídr, který měl respekt a důvěru,“ napsala na Twitteru von der Leyen. Připomněla, že tento politik se výrazně podílel na ukončení studené války a stržení železné opony, což umožnilo vznik svobodné Evropy.

Generální tajemník OSN Gorbačova označil za jedinečného vůdce, který změnil svět k lepšímu, píše AFP. „Gorbačov byl výjimečný státník, který změnil průběh dějin,“ uvedl Guterres v prohlášení. Tento bývalý lídr SSSR podle jeho slov udělal pro nenásilné ukončení studené války více než kterýkoli jiný.

Britský premiér Boris Johnson ocenil Gorbačovovu „odvahu a zásadovost“, francouzský prezident Emmanuel Macron jej označil za „muže míru, který otevřel Rusům cestu svobody“. „Jeho oddanost k míru v Evropě změnila naši společnou historii,“ uvedl francouzský prezident na Twitteru.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Hlubokou soustrast vyjádřil i Vladimir Putin. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ruským médiím vzkázal, že „prezident Putin vyjadřuje svou hlubokou soustrast nad smrtí Michaila Gorbačova. Ráno pošle soustrastní telegram jeho rodině a přátelům“.

Gorbačov zemřel v úterý v moskevské ústřední nemocnici ve věku 91 let po dlouhé nemoci. Tento státník byl v březnu 1985 zvolen generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu. Prezidentem Svazu sovětských socialistických republik byl od března 1990 do prosince 1991.

Domů
Sdílet
Diskuse