Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
31. srpna 2022 9:25
Čas čtení 1:03

Biden: Pokud demokraté vyhrají ve volbách, zakážeme prodej útočných pušek

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Biden: Pokud demokraté vyhrají ve volbách, zakážeme prodej útočných pušek
Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci

Bidenův návrh zahrnuje také finanční prostředky na posílení policejní přítomnosti v ulicích a investice do prevence trestných činů.

Americký prezident Joe Biden v úterý vyjádřil odhodlání prosadit zákaz prodeje útočných pušek civilistům, a to v případě, pokud demokraté v listopadu vyhrají volby do Kongresu. Zároveň odsoudil verbální útoky republikánů vůči FBI. TASR zprávu převzala z agentury AFP.

„Jsem odhodlán zakázat v této zemi útočné pušky,“ řekl Biden ve městě Wilkes-Barre ve státě Pensylvánie, kde vystoupil s projevem na téma kontroly zbraní.

Bidenův návrh zahrnuje také finanční prostředky na posílení policejní přítomnosti v ulicích, investice do prevence trestných činů a opatření na to, aby se nebezpečné zbraně nedostaly do nebezpečných rukou.

Prodej zbraní od roku 2004 prudce stoupl

Americký Kongres schválil zákaz útočných pušek a určitých velkokapacitních zásobníků v roce 1994, ale zákonodárci jej v roce 2004 nechali vypršet a prodej těchto zbraní od té doby prudce stoupl. Biden byl v roce 1994 senátor a výrazně přispěl ke schválení tohoto zákazu.

Americký prezident se v současnosti snaží tento zákon znovu zavést v platnost. Ve Wilkes-Barru uvedl, že tento typ zbraní nemá „opodstatnění“ v oblastech, které jsou „mimo válečné zóny“.

3. května 2024 14:00 Čas čtení 4:05 Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem

Biden v úterý také odsoudil útoky republikánů na zásadovost FBI a náhlý vzestup výhrůžek vůči této organizaci poté, co FBI před třemi týdny provedla razii v rezidenci exprezidenta Donalda Trumpa na Floridě.

Bidenova Demokratická strana se v listopadových doplňujících volbách bude snažit udržet si většinu v americkém Kongresu a Pensylvánie je jedním z klíčových států ve volebním souboji, píše AFP.

Joe Biden vyzval k zákazu útočných pušek už v minulosti, a to v reakci na časté střelecké útoky v USA. „Už dost. Kolik dalšího krveprolití jsme ochotni akceptovat?“ prohlásil tehdy v projevu v Bílém domě.

Domů
Sdílet
Diskuse