Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
1. září 2022 v 17:18
Čas čtení 0:52

Od září se budou o 10 % zvyšovat platy některým státním zaměstnancům

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Od září se budou o 10 % zvyšovat platy některým státním zaměstnancům
Zdroj: Úřad vlády ČR

Od září začíná Ministerstvo práce a sociálních věcí zvyšovat platy státních zaměstnanců.

Od září se zvedají platy státních zaměstnanců o 10 %. Oznámilo to Ministerstvo práce a sociálních věcí v tiskové zprávě. Zvýšení platů se bude týkat například nepedagogických pracovníků ve školství, zaměstnanců v kultuře, správních úřadech nebo některých pracovníků sociálních služeb. Opatření podle vlády reaguje na růst spotřebitelských cen a mezd v soukromém sektoru.

Podle Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je zvýšení platů některých zaměstnanců krokem, jak zmírnit dopady inflace. Zvýšení se bude týkat i skupin zaměstnanců, kterým se více než dva roky platové podmínky neupravily.

Zvyšovat platy se nebudou lékařům či policistům

Zvýšení se podle Jurečky dotkne státních zaměstnanců na úřadech, ministerstvech a dalších klíčových orgánech státní správy. Lepší plat dostane například i nezdravotnický personál ve zdravotnictví, zaměstnanci ve správních úřadech, úředníci územních samosprávných celků nebo zaměstnanci zajišťující ekonomické, provozní, technické či administrativní práce v sociálních službách.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Zvyšování platů se oproti tomu nedotkne například lékařů, učitelů, policistů nebo hasičů. Podle Mariana Jurečky budou další případné změny v platech zaměstnanců ve státním sektoru předmětem dalšího jednání. Zvyšování se dotkne všech zaměstnanců, jejichž platové tarify se určují podle stupnice v přílohách nařízení vlády o platových poměrech státních zaměstnanců.

„Celkově si tak od září přilepší zhruba 308 tisíc zaměstnanců odměňovaných podle nejnižší stupnice platových tarifů a dalších asi 65 tisíc státních zaměstnanců, jejichž platové tarify byly naposledy valorizovány s účinností od ledna 2020,“ řekl ministr Jurečka.

Domů
Sdílet
Diskuse