Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta Ondřej Jarůšek
3. září 2022 v 17:17
Čas čtení 1:07

NASA zrušila start rakety na Měsíc

Kategorie:
News
Uložit Uložené
NASA zrušila start rakety na Měsíc
Zdroj: NASA

Ani druhý pokus nebyl úspěšný.

NASA zrušila start mise Artemis, která měla k Měsíci vynést raketu Space Launch System s modulem Orion, informuje BBC. Jednalo se už o druhý pokus. Raketa měla odstartovat již v pondělí, kvůli potížím s chlazením motoru se start přesunul. Sobotní start byl zrušen po technických problémech, které vedly k časové prodlevě.

Letový tým proto vydal doporučení dnešní pokus o start mise Artemis I opět zrušit. Ředitelka letu mise Artemis I Charlie Blackwell-Thompson na základě tohoto doporučení následně rozhodla o definitivním zrušení dnešního pokusu o start, informuje stanice ABC News.

Původní startovací okno pro sobotní start mise Artemis se mělo pohybovat od 20 do 22 hodin SELČ. Kvůli opakovanému úniku vodíku a časové prodlevě spojené s opravami ale toto okno zřejmě nebylo možné stihnout. NASA zatím neoznámila, kdy se bude pokus znovu opakovat. 

30. října 2023 v 8:00 Čas čtení 0:16 KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii?

Během dneška zjistili technici několik hodin před startem únik kapalného vodíku v dutině pro rychlé odpojení. Ta zajišťuje zásobování motoru vodíkem. Později oznámili, že se závadu podařilo opravit, ale opravy způsobily zmíněnou časovou prodlevu. Problémy s únikem vodíku zaznamenali technici hned čtyřikrát.

Nová nosná raketa Space Launch System je oproti raketoplánům přepracovaná. Má se navíc jednat o nejsilnější raketu současnosti. Stále ale ještě nepřekonala Saturn V. Mise Artemis má vyzkoušet právě tuto nosnou raketu, kterou má vesmírný modul Orion bez posádky vynést k Měsíci. Modul by měl Měsíc obletět a vrátit se na Zemi. Mise Artemis je začátek programu, který si dává za cíl dostat člověka znovu na Měsíc. 

Domů
Sdílet
Diskuse