Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adéla Ježková
5. září 2022 13:50
Čas čtení 1:01

Novou britskou premiérkou bude Liz Truss, vystřídá Borise Johnsona

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Novou britskou premiérkou bude Liz Truss, vystřídá Borise Johnsona
Zdroj: Flickr/Number 10/volně k užití

Novou předsedkyní britské Konzervativní strany se stala dosavadní ministryně zahraničí Liz Truss. Bude také premiérkou Spojeného království.

Výsledky hlasování v pondělí oficiálně oznámil předseda parlamentního výboru Konzervativní strany Graham Brady. Informuje o tom BBC. Truss porazila svého rivala Rishiho Sunaka v poměru 81 386 ku 63 099 hlasům. 

„Je mi ctí, že jsem byla zvolena předsedkyní Konzervativní strany. Děkuji vám, že jste mi dali důvěru, abych vedla naši skvělou zemi a zajistila pro ni výsledky. Přijmu odvážná opatření, která nás všechny provedou tímto těžkým obdobím, podpoří růst naší ekonomiky a uvolní potenciál Spojeného království,“ napsala Truss na Twitteru.

Projev na rozloučenou má Johnson přednést v úterý před oficiálním sídlem britského premiéra na adrese Downing Street číslo 10 v centru Londýna. Následně podle serveru Insider odjede na zámek Balmoral, kde se setká s královnou a oficiálně podá demisi. Truss je následně bude následovat a královna ji na zámku formálně požádá o sestavení vlády.

Je to poprvé, co královna provede předání vlády mimo Londýn, čímž podle médií pokračuje trend, kdy panovnice s přibývajícím věkem omezuje svůj pohyb.

Během své kampaně Truss naznačila, že se bude snažit bojovat s hrozící energetickou krizí, což by podle britských médií mohlo znamenat zmrazení účtů z veřejných peněz. Zmínila, že přijme mnoho opatření k řešení zhoršující se ekonomické situace a že „ne všechna tato rozhodnutí budou populární“.

 
Johnson oznámil konec svého působení ve funkci zhruba před dvěma měsíci. Stalo se tak poté, co ho k odchodu přiměla rostoucí série skandálů a hromadné rezignace členů jeho vlády.

Domů
Sdílet
Diskuse