Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
12. září 2022 12:34
Čas čtení 1:01

Česko poslalo do boje o Oscara snímek Il Boemo s Vojtěchem Dykem

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Zátopek minulý rok českou nominaci neproměnil. Letos se pokusí prorazit snímek Petra Václava o českém skladateli.

Česká filmová a televizní akademie vysílá do boje o Oscara film Petra Václava Il Boemo. Historický snímek v titulní roli s Vojtěchem Dykem popíše život nejslavnějšího českého skladatele 18. století Josefa Myslivečka. Do českých kin se dostane 20. října letošního roku. Akademici vybírali od konce srpna mezi patnácti přihlášenými snímky.

Nejslavnější filmové ceny udělují sošku za nejlepší zahraniční film. Tentokrát se do patnácti nominovaných filmů pokusí dostat historický výpravný snímek Il Boemo. Organizace Oscarů zveřejní 21. prosince shortlist a nominace vyhlásí 24. ledna příštího roku. Do té doby nebude jisté, zda se snímek Petra Václava stane alespoň nominovaným. Filmu Zátopek se to minulý rok nepodařilo.

Il Boemo
Zdroj: Pilot Film/propagační materiál

„Režisér Petr Václav připravoval film Il Boemo více než deset let a je zároveň i autorem jeho scénáře. Přibližuje osudy jednoho z nejslavnějších českých skladatelů Josefa Myslivečka, který se ve své době dokázal prosadit v obrovské konkurenci italských skladatelů. Vedle Vojtěcha Dyka do hlavních rolí obsadil herečky Barbaru Ronchi, Elenu Radonicich nebo Lanu Vlady,“ popisuje Il Boemo akademie.

12. března 2024 8:00 Čas čtení 9:32 Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů?

Petr Václav prozatím za debut Marian získal v roce 1996 Stříbrného leoparda, cenu za režii v Angers, Belfortu, Teheránu, Bratislavě a byl nominován na Českého lva. Úspěšný byl také film Cesta ven z roku 2014, který se dostal na filmový festival v Cannes a získal sedm Českých lvů. Posledním Václavovým snímkem je film Skokan z roku 2017.

Il Boemo
Zdroj: Pilot Film/propagační materiál

Oscara doposud vyhrály dva československé a jeden český film. Jako první si sošku odnesl Obchod na korze z roku 1965 následovaný Ostře sledovanými vlaky o dva roky později. Naposledy Cenu Akademie vyhrál film Kolja v roce 1996.

Domů
Sdílet
Diskuse