Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
15. září 2022 10:56
Čas čtení 1:08

Divákům se představila nová queer verze Jokera. Má ale problémy s autorskými právy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Divákům se představila nová queer verze Jokera. Má ale problémy s autorskými právy
Zdroj: Twitter/Vera Drew

Ve středu večer měl světovou premiéru zbrusu nový film o Jokerovi, ale možná to bylo naposledy, kdy se hrál.

Nový film The People's Joker je popisován jako „queer příběh o dospívání doplněný řadou padouchů a hrdinů, kteří se vymykají autorským právům“. Ovšem to je – jak upozorňuje server Gizmodo – právě ten problém. Budoucí promítání filmu bylo totiž staženo kvůli problémům s právy – batmanovský svět drží pevně v rukou společnost Warner Bros. Discovery, která vlastní DC Comics.

Příběh zasazený do batmanovského světa sleduje začínající klaunku, která si není jistá svou genderovou identitou a zároveň sní o tom, že bude obsazena do televizního pořadu. „V Gotham City je komedie kriminalizována, a tak je tato show jediným státem schváleným prostorem pro vtipné lidi, ovšem jen pro ty, kteří se podřídí stranické linii. Vera, rozčarovaná ze zpackaného konkurzu, si založí vlastní alternativní komediální soubor, který přitáhne nejen galerii rádoby komiků, ale také hněv fašistického křižáka v kápi,“ zní v oficiální synopsi Mezinárodního filmového festivalu v Torontu (TIFF).

Je to šikana ze strany institucí bez tváře, míní režisérka

V prohlášení, které režisérka Drew poskytla časopisu Variety, slíbila, že každý bude mít šanci tento film vidět. „Nereaguji dobře na šikanu nebo nátlak ze strany institucí bez tváře. To jen dodává odvahu mně a tomu, co jsem tímto filmem chtěla říct. Hledáme kupce a distribuční partnery, kteří nás ochrání a zpřístupní tento film trans lidem a jejich rodinám všude na světě,“ napsala Drew.

12. dubna 2024 13:00 Čas čtení 5:17 Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká

Ačkoli je The People's Joker na začátku opatřen několika prohlášeními o tom, že se jedná o neautorizovanou parodii, a na celé obrazovce se objeví právník, který se zabývá autorskými právy, není to podle médií zrovna překvapivý výsledek. 

Příkaz společnosti Warner Bros. k zastavení činnosti totiž podle serveru Polygon již přišel několik hodin před plánovanou premiérou filmu. Pokud se tedy nepodaří vyřešit problémy s autorskými právy, může se jednat o jediné promítání vůbec. 

Domů
Sdílet
Diskuse