Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2022 v 8:30
Čas čtení 5:23
Tereza Šnajdrová

Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou chtít řešit nedostatek parkovacích míst v Brně

Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou chtít řešit nedostatek parkovacích míst v Brně
Zdroj: Flickr/Patrick Müller/volně k použití
POLITIKA BRNO ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA ČSSD KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 V BRNĚ SPD
Uložit Uložené

Brněnských lídrů a lídryň do komunálních voleb jsme se zeptali, jak budou chtít řešit nedostatek parkovacích míst pro místní občany.

REFRESHER ti přináší předvolební speciál, ve kterém vyzpovídá pražské i brněnské lídry a lídryně do komunálních voleb. Ptá se jich na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí.

První díl byl věnován rostoucím cenám bytů a nedostupnému bydlení.
V druhém díle s nimi řešíme dopravní situaci v Brně.
Ve třetím díle jsme s lídry a lídryněmi řešili, co bude dál s chátrajícím fotbalovým stadionem Za Lužánkami.
Čtvrtý díl byl věnován extrémním vlnám veder a ochlazení města.
V pátém díle se věnujeme nedostatku parkovacích míst pro místní občany.

Komunální volby se uskuteční již 23. a 24. září 2022. Připravili jsme sérii článků, v nichž představujeme názory politických stran a hnutí na témata, která trápí naše čtenáře a čtenářky. Tentokrát jsme se lídrů a lídryň ptali, jak budou chtít řešit nedostatek parkovacích míst pro místní občany. 

Doporučeno
Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, zda budou chtít pracovat na ochlazení města a případně jak Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, zda budou chtít pracovat na ochlazení města a případně jak 11. září 2022 v 6:00
Všem lídrům a lídryním byla zaslána otázka:
Důležitým tématem je nedostupné parkování. Máte plán, jak zajistit více parkovacích míst pro místní?

Koalice ODS a TOP 09 (Markéta Vaňková): Rozšíříme rezidenční parkování a budeme budovat další parkovací plochy 

Tam, kde bylo zavedeno rezidentní parkování, se dostupnost pro místní výrazně zlepšila. Vnímají to i městské části, které mají značný zájem o co nejrychlejší zavádění tohoto režimu. Nyní máme plán rozšiřování na celý příští rok a jsme v podstatě na hranici projekčních a realizačních kapacit, rychleji už to nejde. Je třeba si uvědomit, že jsme limitováni počasím, protože od podzimu do jara modré čáry na silnici malovat nemůžeme.

Důležité je, aby se pokračovalo v budování dalších parkovacích ploch – dvě s celkovou kapacitou 259 míst připravujeme ve Starém Lískovci – a parkovacích domů. Vloni jsme třeba otevřeli na ulici Polní River park, letos se začne stavět parkovací dům mezi Veveřím a Šumavskou, který uvnitř nabídne 411 míst a dalších 202 venku na parkovišti. Další projekty jsou v různé fázi rozpracovanosti. Ruku v ruce s tím se chceme zaměřit i na další druhy dopravy, aby lidé nebyli nuceni jezdit auty. Plnou podporu města musí mít dopravní podnik, protože jen tak zůstane zachována kvalita a dostupnost jeho služeb.

Doporučeno
Příroda, pivo, občas techno. Tohle jsou nejlepší chill spoty v Brně podle místních Příroda, pivo, občas techno. Tohle jsou nejlepší chill spoty v Brně podle místních 14. července 2024 v 8:00

Důležitá je také sdílená mobilita, proto mohou lidé už od dubna využívat v Brně bikesharing dvakrát denně na třicet minut zdarma. Myslet musíme i na chodce, aby se mohli po Brně pohybovat efektivně a bezpečně – typickým příkladem je regulace vjezdů na náměstí Svobody nebo plánovaná změna organizace dopravy v prostoru před hlavním nádražím.

Koalice Žít Brno a Strana zelených (Jana Drápalová): Parkování pro rezidenty zavedeme i v okrajových částech města

Zrychlíme zavedení parkování pro rezidenty i v okrajových částech města tak, aby zejména v noci měli místní obyvatelé k dispozici více parkovacích míst. Rezidenti by měli mít výhodnější podmínky i v parkovacích domech, v jejich výstavbě budeme pokračovat. Mimochodem, právě střechy parkovacích domů a větší parkoviště jsou vhodné pro umístění fotovoltaických elektráren.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse