Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2022 8:30
Čas čtení 5:23
Tereza Šnajdrová

Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou chtít řešit nedostatek parkovacích míst v Brně

Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou chtít řešit nedostatek parkovacích míst v Brně
Zdroj: Flickr/Patrick Müller/volně k použití
POLITIKA BRNO ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA ČSSD KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 V BRNĚ SPD
Uložit Uložené

Brněnských lídrů a lídryň do komunálních voleb jsme se zeptali, jak budou chtít řešit nedostatek parkovacích míst pro místní občany.

REFRESHER ti přináší předvolební speciál, ve kterém vyzpovídá pražské i brněnské lídry a lídryně do komunálních voleb. Ptá se jich na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí.

První díl byl věnován rostoucím cenám bytů a nedostupnému bydlení.
V druhém díle s nimi řešíme dopravní situaci v Brně.
Ve třetím díle jsme s lídry a lídryněmi řešili, co bude dál s chátrajícím fotbalovým stadionem Za Lužánkami.
Čtvrtý díl byl věnován extrémním vlnám veder a ochlazení města.
V pátém díle se věnujeme nedostatku parkovacích míst pro místní občany.

Komunální volby se uskuteční již 23. a 24. září 2022. Připravili jsme sérii článků, v nichž představujeme názory politických stran a hnutí na témata, která trápí naše čtenáře a čtenářky. Tentokrát jsme se lídrů a lídryň ptali, jak budou chtít řešit nedostatek parkovacích míst pro místní občany. 

Doporučeno
Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, zda budou chtít pracovat na ochlazení města a případně jak Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, zda budou chtít pracovat na ochlazení města a případně jak 11. září 2022 6:00
Všem lídrům a lídryním byla zaslána otázka:
Důležitým tématem je nedostupné parkování. Máte plán, jak zajistit více parkovacích míst pro místní?

Koalice ODS a TOP 09 (Markéta Vaňková): Rozšíříme rezidenční parkování a budeme budovat další parkovací plochy 

Tam, kde bylo zavedeno rezidentní parkování, se dostupnost pro místní výrazně zlepšila. Vnímají to i městské části, které mají značný zájem o co nejrychlejší zavádění tohoto režimu. Nyní máme plán rozšiřování na celý příští rok a jsme v podstatě na hranici projekčních a realizačních kapacit, rychleji už to nejde. Je třeba si uvědomit, že jsme limitováni počasím, protože od podzimu do jara modré čáry na silnici malovat nemůžeme.

Důležité je, aby se pokračovalo v budování dalších parkovacích ploch – dvě s celkovou kapacitou 259 míst připravujeme ve Starém Lískovci – a parkovacích domů. Vloni jsme třeba otevřeli na ulici Polní River park, letos se začne stavět parkovací dům mezi Veveřím a Šumavskou, který uvnitř nabídne 411 míst a dalších 202 venku na parkovišti. Další projekty jsou v různé fázi rozpracovanosti. Ruku v ruce s tím se chceme zaměřit i na další druhy dopravy, aby lidé nebyli nuceni jezdit auty. Plnou podporu města musí mít dopravní podnik, protože jen tak zůstane zachována kvalita a dostupnost jeho služeb.

Doporučeno
Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká 7. dubna 2024 13:30

Důležitá je také sdílená mobilita, proto mohou lidé už od dubna využívat v Brně bikesharing dvakrát denně na třicet minut zdarma. Myslet musíme i na chodce, aby se mohli po Brně pohybovat efektivně a bezpečně – typickým příkladem je regulace vjezdů na náměstí Svobody nebo plánovaná změna organizace dopravy v prostoru před hlavním nádražím.

Koalice Žít Brno a Strana zelených (Jana Drápalová): Parkování pro rezidenty zavedeme i v okrajových částech města

Zrychlíme zavedení parkování pro rezidenty i v okrajových částech města tak, aby zejména v noci měli místní obyvatelé k dispozici více parkovacích míst. Rezidenti by měli mít výhodnější podmínky i v parkovacích domech, v jejich výstavbě budeme pokračovat. Mimochodem, právě střechy parkovacích domů a větší parkoviště jsou vhodné pro umístění fotovoltaických elektráren.

Domů
Sdílet
Diskuse