Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
21. září 2022 8:00
Čas čtení 0:55

Výpočet důchodu: Důchody se od ledna zvýší v průměru o 825 korun, pomoz to spočítat svým prarodičům na jednoduché kalkulačce

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Výpočet důchodu: Důchody se od ledna zvýší v průměru o 825 korun, pomoz to spočítat svým prarodičům na jednoduché kalkulačce
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Od ledna 2023 se seniorům opět zvýší důchody, a to v průměru o 825 korun. Ukaž své babičce nebo dědovi tuto kalkulačku a pomoz jim spočítat, o kolik si polepší.

Od ledna příštího roku si senioři o něco přilepší. Ministerstvo práce a sociálních věcí schválilo navýšení důchodů, a to jak těch starobních, tak i invalidních a pozůstalostních. Důchody se v průměru navýší o 825 korun. Ukaž svým prarodičům kalkulačku důchodů na webu Peníze a pomoz jim spočítat, o kolik si polepší.

20. září 2022 17:11 Čas čtení 1:09 Vláda bude moci stanovit maximální ceny elektřiny a plynu. Kde na to vezme a kolik lidé ušetří? Vláda bude moci stanovit maximální ceny elektřiny a plynu. Kde na to vezme a kolik lidé ušetří?

„Letos se zvyšovaly důchody celkem třikrát, z toho na začátku roku řádně a pak ještě dvakrát mimořádně v červnu a v září. Celkem tak nyní jejich příjemci dostávají v průměru o 2 500 korun měsíčně více, než dostávali na konci loňského roku. Vláda nyní bude rozhodovat také o další lednové valorizaci, a to v průměru o 825 korun. Všichni ti, kteří pobírají některý z důchodů, jsou velmi zranitelnou skupinou, na kterou v současné době rostoucí ceny citelně dopadají. Valorizace důchodů je základní nástroj pomoci v této době,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ještě více si polepší ti senioři, kteří vychovali dítě. Od ledna jim ke starobnímu důchodu přibude 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Podle Jurečky ono výchovné dostanou především ženy, které byly doposud „trestány“ za to, že místo práce vychovávaly děti.

„Rozdíl v průměrném důchodu činí bezmála 3 tisíce korun. Bez potomků ale společnost nemá budoucnost, a proto se roky strávené výchovou potomků konečně docení i prostřednictvím penze,“ dodal Jurečka s tím, že výchovné by mohlo dostat až 1,4 milionu žen.

Kalkulačka valorizace důchodů v lednu 2023

Domů
Sdílet
Diskuse