Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
22. září 2022 15:05
Čas čtení 1:14

Příspěvek na dítě 5000 korun: Žádat o něj můžeš do července. Dostalo jej přes milion dětí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Příspěvek na dítě 5000 korun: Žádat o něj můžeš do července. Dostalo jej přes milion dětí
Zdroj: Úřad vlády ČR

Shrnujeme pravidla pro žádost o příspěvek na dítě. Během prvního měsíce jej dostalo 1,1 milionu dětí.

O příspěvek na dítě budeš moci žádat až do léta příštího roku. Jednorázově dostane 5 tisíc korun od státu každá domácnost, která má roční příjem pod milion korun. Doposud příspěvek dostalo přes 1,1 milionu obyvatel. Pomoci by peníze mohly až 360 tisícům dalších dětí.

Příspěvek ve výši 5 tisíc korun mohou dostat ty domácnosti, které vychovávají dítě do 18 let a jejich roční příjem se pohybuje pod milionem korun. Podle ministerstva zdravotnictví by mohl tento příspěvek pomoci přibližně 1,56 milionu dětí a více než 1,1 milionu domácností. Během prvního měsíce stát přispěl přibližně 1,1 milionu dětí.

O podporu je možné požádat do 1. července 2023. Pomoci by mohla ještě přibližně 360 tisícům dalších dětí. Požádat o ni mohou rodiny, ale i samoživitelky či samoživitelé. Za ty se považují i rozvedení rodiče, případně rodiče, kteří spolu nesdílí domácnost. Hranice milionu korun příjmu se v takovém případě počítá jen v rámci domácnosti, kde žije rodič a dítě. Naplnění podmínek se tedy odvozuje jen od příjmu jednoho rodiče.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

O příspěvek mohou rodiče požádat v rámci aplikace Jenda, případně na Czech Pointech. Příjem domácnosti není potřeba dokládat, stačí pouze prohlášení. Jestli rodiče podmínky splňují, ověří stát. Přihlásit do aplikace se lze přes bankovní identitu, mobilní klíč od eGovermentu nebo NIA ID.

„Pokud příspěvek nebyl vyplacen do 30 dnů od podání žádosti, tak klienti budou informování SMS zprávou, že se jejich žádost bude řešit v prodloužené správní lhůtě 60 dnů. Těchto případů je ale opravdu velmi malá část. Jak z čísel vyplývá, jsou to asi jen dvě procenta žadatelů,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Domů
Sdílet
Diskuse